Oxford-wetenschappers werken aan aangepast vaccin tegen mutanten

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford werken aan nieuwe versies van het Oxford/AstraZeneca-vaccin, die bescherming moeten bieden tegen de gemuteerde varianten van het coronavirus die zijn opgedoken in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië, meldt de Britse krant The Telegraph.

Het team achter het Oxford/AstraZeneca-vaccin onderzoekt de haalbaarheid van het herontwikkelen van de technologie achter het vaccin, schrijft The Telegraph. De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verwees voor commentaar naar de Universiteit van Oxford. Een woordvoerder van de universiteit zegt dat er zorgvuldig wordt uitgezocht in hoeverre de nieuwe varianten van het coronavirus bestand zijn tegen de vaccins en welke processen nodig zijn voor een snelle ontwikkeling van een aangepast coronavaccin.

De Britse premier Boris Johnson zei woensdag dat de Britse medicijn-toezichthouder gereed zal zijn voor het beoordelen en goedkeuren van een aangepast vaccin dat werkzaam is tegen de gemuteerde varianten van het coronavirus.

Resultaten van recente laboratoriumproeven wijzen erop dat het Pfizer/BioNTech-vaccin werkzaam is tegen de Britse variant, die zich snel over de wereld verspreidt. BioNTech heeft aangekondigd dat het snel komt met een gedetailleerde analyse van de werkzaamheid van het vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Dergelijke proeven worden ook uitgevoerd door farmaceuten AstraZeneca, Moderna en Curevac.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.