Vaccinatiecampagne voor huisartsen gaat zaterdag van start

Verpleegkundige Christianne van Lieshout in het LUMC kreeg in de Leidse regio als eerste corona-vaccinatie. De huisartsen volgen haar nu.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Het Netwerk Acute Zorg West (NAZW) begint zaterdag met het inenten van 1.776 huisartsen in de ’regio West’, waartoe ook de Leidse regio behoort. Voor de campagne heeft het NAZW het Leids Universitair Medisch Centrum en het HagaZiekenhuis in Den Haag uitgekozen. Ook medewerkers in de huisartsenspoedzorg hebben een uitnodiging voor vaccinatie gekregen.

Huisartsen hadden aangedrongen op een snelle vaccinatie omdat zij immers een grote kans lopen om met het Covid-19-virus besmet te raken. Drie weken geleden al vroeg voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging aan minister Hugo de Jonge om huisartsen hoge prioriteit te geven. Alleen zwangere artsen en artsen die geen contact hebben met coronapatiënten zijn uitgezonderd van de inentingscampagne.

Toch komt de vaccinatie van de huisartsen ’sneller dan verwacht’, zegt een woordvoerder van het NAZW. ,,Door de opkomst van de Britse variant van het Covid-19-virus is in overleg gekozen om alle huisartsen snel te vacineren. Zij hebben een belangrijke rol in de uitvoering van vaccinatiestrategie van het kabinet en moeten daarom zelf beschermd zijn wanneer zij het vaccin toedienen.’’ De huisartsen krijgen het Moderna-vaccin, dat in twee doses wordt toegediend. Na 28 dagen, dus omstreeks zaterdag 20 februari, krijgen zij de tweede prik.

De NAZW werkt in deze vaccinatiecampagne nauw samen met het Landelijke Netwerk Acute Zorg. Dat heeft de afgelopen weken ook de inenting verzorgd van verpleegkundigen, ambulancepersoneel en andere acute zorgmedewerkers.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.