In Memoriam: Sociaal bevlogen Rolf Marselis (1960-2021) had een groot hart voor de Leidse sportwereld

Rolf Marselis.

Rolf Marselis.© Foto Hielco Kuipers

Hein te Berge

Rolf Marselis zette zich niet alleen als voorzitter van de Leidse Sportfederatie in voor de sport, maar gold ook op sociaal gebied als een bevlogen persoon.

Afgelopen zomer nam Marselis afscheid als voorzitter van de LSF. Onder zijn bezielende leiding kreeg de sport langzamerhand een grotere rol op de politieke agenda. ,,Neem alleen al dat burgemeester Henri Lenferink voor het eerst bijzondere Leidse sportprestaties roemde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente’’, sprak Marselis afgelopen zomer trots. ,,Dat was nog nooit gebeurd.’’

Marselis trad in 2013 aan als voorzitter en droeg in juli het stokje over aan Paul Goulmy. ,,Toen Rolf mij vroeg, had ik een praatje voorbereid’’, aldus Goulmy. ,,Maar daar kwam weinig van. Hij vertelde twintig minuten lang heel enthousiast over het voorzitterschap en had mij snel overtuigd. Die bevlogenheid tekende hem. Daarnaast was Rolf gewoon een heel leuke vent in de omgang. Maar hij was ook direct als het moest.’’

Met hetzelfde enthousiasme waarmee Marselis zich inzette voor de Leidse sportverenigingen maakte hij zich in tal van vrijwilligersfuncties ook dienstbaar aan de maatschappij. Marselis werkte in het dagelijks leven als organisatieadviseur en was daarnaast onbezoldigd actief voor meerdere organisaties. Van de rechtswinkel in Alphen aan den Rijn tot de vrijwilligerscentrale in Leiden. En van buurtbemiddeling bij Libertas tot de ledenraad van de Rabobank.

Als voorzitter van lokale omroep Holland Centraal stond hij aan de wieg van een nieuwe koers die leidde tot de samenwerking met Unity FM. Marselis was geen man van het pluche en stond het liefst zelf met zijn poten in de modder. Zo was hij, gewapend met microfoon, ook vaak te vinden bij ZZ Leiden om spelers te bevragen. ,,Ik denk dat de mensen liever kijken naar rechtstreekse uitzendingen van sportwedstrijden of de festiviteiten rond 3 oktober dan naar raadsvergaderingen’’, vond hij.

Sport bleef altijd een speciaal plekje in zijn hart houden. In het bijzonder Feyenoord, maar verder maakte Marselis geen onderscheid. Alle sportverenigingen konden op zijn steun rekenen. Niet alleen vanuit zijn functie als voorzitter van de LSF, maar vooral vanuit zijn liefde voor de sport.

Begin december kreeg hij te horen dat hij nog maximaal zes maanden te leven had. Het werden slechts zes weken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.