Een verzetsdaad is niet zo erg dapper met de kachel hoog en Netflix aan | commentaar

Als de avondklok dit weekend iets duidelijk maakt, dan is het dat een verzetsdaad niet zo dapper is als thuis de verwarming brandt, Netflix draait en Thuisbezorgd ook na 21 uur de trek komt stillen.

Dictatuur 1

Het is een tafereel in Schagen, maar die plaats kun je voor elk Nederlands provinciestadje inruilen. Een man, eveneens inwisselbaar, wacht in het centrum handenwrijvend op de politie. Voor hem mooi geen avondklok. Hij zal Schagen en de wereld eens even duidelijk maken dat Nederland een heuse politiestaat is. En ja hoor, daar is de bon. Juichen. Het bewijs is binnen: Nederland is een dictatuur...

Dictatuur 2

In een andere stad haalt iemand op LinkedIn herinneringen op die nooit gemaakt hadden moeten worden. Ze dateren uit 1973 toen Chili de avondklok instelde. ’Het enge was dat je thuis door militairen kon worden opgehaald om vervolgens te worden gemarteld en te verdwijnen. Mijn vader werd ook opgehaald en verdween...’ Het gezin vlucht geslagen en verslagen naar democratisch en veilig Nederland.

Dictatuur 3

Ondertussen stromen de pleinen overal in Rusland vol. Tienduizenden Russen eisen de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny. Poetin reageert als de nietsontziende potentaat die hij is en slaat de demonstraties hard neer. Duizenden burgers worden opgepakt onder wie advocate Ljoebov Sobol, vertrouweling van Navalny. Ze wordt voor het oog van tientallen journalisten hardhandig gearresteerd. Het lot van de dappere advocate: onbekend.

De ene strijd is de andere niet. Hier het woord politiestaat gebruiken is volslagen ongepast. Zing in Urk gewoon psalmen in de kerk, ga in Eindhoven met mandje én portemonnee naar de Jumbo en kuier in Amsterdam over een verlaten Museumplein. En dan voor negen uur allemaal naar huis. Houd het hoofd koel en het hart warm: want Nederland is géén dictatuur.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.