Eerste daad van minister van Nieuwe Economie Michel Scholte: Prinsjesdag vervangen door Prinsesjesdag

De 34-jarige Amsterdammer Michel Scholte mag zich sinds maandag minister van Nieuwe Economie noemen.
© MVO Nederland
Amsterdam

Het kabinet is demissionair, maar één minister is er al: Michel Scholte van Nieuwe Economie. Via getrapte verkiezingen verkoos een jury de 34-jarige Amsterdammer maandagavond in de Beurs van Berlage uit een groot deelnemersveld, waarna hij meteen in debat kon met negen Haagse coryfeeën, onder wie twee staatssecretarissen.

Zijn conclusie na vijf debatrondes: ,,Iedereen is het wel erover eens dat transparantie in de economie belangrijk gevonden wordt om tot eerlijke prijzen te komen.’’ Het is precies het speerpunt van zijn ’beleid’ dat de jury, met onder meer schrijver-politicus Jan Terlouw, journalist Jeroen Smit en influencer Marije van der Made, de keuze op hem liet vallen. Plus dat Scholte van de drie overgebleven kandidaten - Celina Kroon uit Utrecht en de in Voorschoten opgegroeide nu in Amsterdam wonende Girma Segaar - ’de debater’ was. Dat komt organisator MVO Nederland wel uit nu ze Scholte als minister van Nieuwe Economie de komende maanden in verkiezingsdebatten schuift en media-optredens laat verzorgen.

Michel Scholte is directeur en medeoprichter van True Price en Impact Institute. Dat verwijst al naar wat hij belangrijk vindt. Maatschappelijk ondernemen moet veel aandacht krijgen, vindt hij. ,,Het uitsterven van dieren en zelfs van de mens staat op het menu van onze kinderen.’’ MVO Nederland is een ondernemersvereniging die maatschappelijk verantwoord ondernemen propageert. Daarin zijn circulaire economie, duurzaamheid en inclusie de thema’s naast transparante handelsketens.

Circulaire economie kan echter alleen maar van de grond komen, als maatschappelijke kosten bij het maken van producten meegerekend worden. Die worden bij veel producten nu nog achterwege gelaten. ,,We waarderen niet meer wat van waarde is’’, aldus Scholte. ,,Het wordt tijd dat er échte prijzen voor producten gevraagd gaan worden, milieuprijzen.’’

Prinsesjesdag

Als hij het daadwerkelijk voor het zeggen zou hebben veranderde hij Prinsjesdag subiet in Prinsesjesdag. ,,Met begrotingen op natuurlijk, sociaal en maatschappelijk gebied in plaats van louter financiële.’’ Belastingheffing moet zo worden ingericht, dat maatschappelijke kosten belast worden en maatschappelijke baten beloond. Hij gruwt er dan ook van dat tijdens de coronacrisis multinationale platforms die producten van over de gehele wereld bij heel Nederland thuisbezorgen, goed verdienen, terwijl buurtondernemers niets meer kunnen omzetten. En juist van die laatste groep zijn maatschappelijke baten te verwachten, de platformen met hun hoofdkantoren overzee brengen niets bij.

In het hol van de leeuw, een ’publiek’ van honderden betrokkenen bij maatschappelijk ondernemen volgde het coronaveilige door presentatrice Sophie van den Enk in goede banen geleide debat via internet, waren de partijen van links tot rechts het met elkaar eens. Sophie Hermans, nummer 3 op de VVD-lijst, vond dat duurzaam ondernemen met subsidie moet worden ondersteund. Om Nederland ’schoon aan onze kinderen door te geven, moeten we zoeken naar manieren om groei en groen samen te laten gaan’.

Ook de huidige staatssecretaris van EZ en CDA-coryfee Mona Keijzer redeneerde vanuit het standpunt dat ’we de wereld in bruikleen hebben van onze kinderen’. ,,Maar het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn.’’ Collega-staatssecretaris Hans Vijlbrief, twaalfde op de D66-lijst, vond dat vervuilen duurder gemaakt moet worden en wees erop dat hij al vliegbelasting invoerde. Duurzaam ondernemen is altijd noodzaak, crisis of geen crisis. ,,We moeten met duurzame ondernemers deze crisis uitkomen.’’

Slachttaks

Maar vanuit de huidige oppositiepartijen werd er met graagte op gewezen dat de ambities van het huidige kabinet op klimaatgebied niet hoog zijn. ,,Investeren in fossiele modellen van het verleden moet stoppen’’, zei GroenLinkser Tom van der Lee. Lammert van Raan, Partij voor de Dieren, stelde dat economische groei het probleem is, niet de oplossing. Er moet slachttaks komen, het belasten van vleesconsumptie. ,,In 1970 was het al het moment om te gaan vergroenen. 1960 eigenlijk al. Tijd om échte prijzen in te voeren en scherpe wetgeving om af te dwingen het goede te doen.’’

PvdA nummer zes op de lijst Joris Thijssen is directeur van Greenpeace. Hij had een soundbite ingestudeerd die hij maar liefst drie keer reproduceerde: ,,Wij gaan het anders doen dan de huidige regering die de helft doet van wat ze belooft en het ook niet eerlijk doet. Ze geven de grootste industriële vervuilers in Nederland twee miljard subsidie terwijl die maar honderd miljoen CO2-heffing hoeven te betalen. Die moet omhoog om de CO2 in 2030 met 55 procent te hebben gereduceerd.’’

De komende weken zal de minister van Nieuwe Economie in de media zijn verhaal en visie delen, te beginnen met het programma ’Spraakmakers’ op NPO Radio 1 waarin hij dinsdagochtend tussen 9.30 en 11.30 uur te gast is met jurylid Jeroen Smit. Daarnaast schuift hij aan in de MVO Nederland-podcastserie waarin politici worden geïnterviewd over de nieuwe economie in verkiezingsprogramma’s. MVO Nederland staat open voor andere mogelijkheden. Meer over MVO Nederland en de campagne Minister van de nieuwe economie is te vinden op de website van MVO Nederland.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.