Tuchtcommissie stelt Femke Heemskerk in het gelijk bij zaak over herkansing op 50 meter vrij, KNZB ’beraadt zich’

Femke Heemskerk (links) en Valerie van Roon direct naast haar na de EK-estafettewinst eind 2019.
© Foto AFP
Nieuwegein

De tuchtcommissie van de Nederlandse zwembond (KNZB) heeft zwemster Femke Heemskerk in het gelijk gesteld. De 33-jarige uit Roelofarendsveen afkomstige zwemster die nu in Palm Springs woont, moest in december in Rotterdam de olympische kwalificatiewedstrijden missen, omdat haar man positief had getest op het coronavirus. Heemskerk raakte daardoor haar olympische ticket op de 50 meter vrije slag kwijt aan Valerie van Roon.

Heemskerk legde zich niet bij deze gang van zaken neer en vroeg om een herkansing in de vorm van een swim-off. Die wees de KNZB af.

Volgens technisch directeur André Cats van de zwembond was in de reglementen opgenomen dat er geen uitzonderingsposities zouden zijn.

Heemskerk schakelde daarop de tuchtcommissie in. Die stelde haar in het gelijk. „De KNZB beraadt zich nu op de uitspraak en zal binnen enkele dagen met een reactie komen op de ontstane situatie”, laat de zwembond weten.

Heemskerk had eerder al voldaan aan de olympische limiet op de 50 meter vrij met een tijd van 24,71. Van Roon was in Rotterdam met 24,63 net iets sneller. „Dit is onmacht. Ik kan er niets aan doen dat ik niet mag zwemmen. Ik was er klaar voor, dat kan ik je vertellen”, reageerde Heemskerk vorige maand verontwaardigd.

Zeker van startbewijs

Heemskerk zette eerder op de 100 meter vrije slag een tijd van 53,05 seconden neer. Die tijd bleef in Rotterdam wel overeind. Daardoor is Heemskerk sowieso zeker van een startbewijs voor haar vierde Olympische Spelen in Tokio. Ook op de 4x100 vrije slag kan ze komende zomer in Japan van start gaan.

Heemskerk is meervoudig wereldkampioene op de langebaan en kortebaan en behaalde olympisch goud (2008) en olympisch zilver (2012) op de 4x100 vrij.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.