De regel over koningsveiligheid wordt compleet genegeerd: dit zag grootmeester Dimitri Reinderman tijdens speelronde negen van Tata Steel Chess gebeuren

David Anton Guijarro aan de voorste tafel in actie tijdens de eerste ronde van Tata Steel Chess.
© Foto ANP
1/2

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Vandaag: speelronde negen.

Een van de eerste dingen die een schaker leert, is dat de veiligheid van de eigen koning zeer belangrijk is. Daarom dien je in de opening snel te rokeren. In het middenspel hoort de koning beschermd achter de pionnen te staan. Pas in het eindspel mag de koning het strijdperk betreden. Nuttige vuistregels, maar het zijn uitzonderingen op de regels die het schaakspel boeiend maken. Zie bijvoorbeeld wat de Spanjaard David Anton deed in zijn partij tegen Harikrishna.

U en ik zouden hier vast 15.c3 spelen om vervolgens snel te rokeren. Op zich niks mis mee, maar Anton vond iets mooiers:

15.Ke2!? Db4 16.Kf3!

De koning niet achter maar voor de pionnen! Dat dit goed is komt omdat de stelling draait om het handhaven van de blokkade op d5 en e4. Vanaf veld f3 helpt de koning hierbij door het paard op e4 te dekken en dankzij dezelfde blokkade staat hij er veilig.

16…Le7 17.Thd1 Tac8 18.c3 Dxe4+

In principe helpt dit wit: zonder dames staat de koning in het centrum vaak juist actief in plaats van onveilig. Na het alternatief 18...Da5 normaliseert wit zijn stelling met 19.g3 benevens 20.Kg2.

19.Dxe4 Pxe4 20.Kxe4

en wit had dankzij de betere loper en actieve koning een zeer gunstig eindspel, dat op zet 45 wat voorbarig door de Spanjaard remise werd gegeven.

Ook de winstpartij van Anish Giri tegen Vachier-Lagrave mag trouwens gezien worden, maar daarover waarschijnlijk zaterdag meer.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.