Eerste huurder tekent het contract voor een plekje in het nieuwe Leidse biotechverzamelgebouw Plus Ultra

Het startmoment van de bouw.
© Archieffoto Monique Shaw
Leiden

Het Zweedse Immunicum AB is de eerste huurder die de contracten heeft getekend voor het biotechverzamelgebouw Plus Ultra dat in aanbouw is aan de Ehrenfestweg. Dat heeft bouwcombinatie Kadans Science Partner woensdag bekendgemaakt.

De Zweden nemen 1100 vierkante meter in gebruik in het nieuwe gebouw, een volledige verdieping met kantoor- en laboratoriumruimte, met een optie op nog een verdieping. Het bedrijf fuseerde onlangs met DCprime en wil in Leiden groeien naar een positie als marktleider in celgebaseerde kankerimmunotherapieën.

De eerste paal voor Plus Ultra Leiden ging vorig jaar zomer de grond in. Naar verwachting is de bouw eind dit jaar klaar. Het moet een bedrijven- en ontwikkelcentrum worden dat specifiek gericht is op ’life sciences’. Daarbij is het de bedoeling dat er bedrijvigheid ontstaat tussen kleinere en grotere bedrijven, beginnende en gevestigde. Maar vooral op groeiende bedrijven wordt gerekend.

Op het Bio Science Park zitten veel grotere bedrijven en veel startende kleintjes, maar daartussen laat het aanbod te wensen over. Het nieuwe gebouw biedt naast bedrijfsruimte ook ontmoetingsruimte, laboratoria, cleanrooms en desgewenst zelfs fabrieksruimte. De exacte invulling is nog niet zeker hangt af van de wensen van de huurders.

(Tekst gaat door onder de foto)

Impressie van het centrale atrium.
© Illustratie Kadans

Met de naam van het gebouw verwijst het Haarense Kadans naar de mythische ’zuilen van Hercules’, zoals de rotsen aan weerszijden van de Straat van Gibraltar wel genoemd werden. Daarin de halfgod zou de spreuk ’non plus ultra’ gebeiteld hebben: Hierna niets meer. Het was in de oudheid het einde van de wereld. In navolging van koning Karel V, die er in de zestiende eeuw de wapenspreuk van Spanje van maakte, verbasterde Kadans de spreuk tot ’plus ultra’: Hierna is er meer.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.