Weer urn aangespoeld in Noordwijk

© Flashlight Fotografie
© Flashlight Fotografie
© Flashlight Fotografie
© Flashlight Fotografie
1/4
NOORDWIJK

Op het strand van Noordwijk is woensdagmorgen een urn aangespoeld. De asbox werd aangetroffen door een oplettende voorbijgaande hardloper.

Het is niet de eerste keer dat er een urn wordt gevonden langs de kust. De Katwijkse jutter Leen van Duijn trof zowel in 2018 als in 2019 urnen aan, bij Katwijk en bij Noordwijk. In één geval ging het om een urn uit een Duits crematorium die per ongeluk in het water was beland, het het andere geval was de urn opzettelijk in zee gegooid in de foute veronderstelling dat het om een zogeheten zeeurn ging die vanzelf op zou lossen in het zoute water.

De urn die Bekooij dinsdag aantrof, blijkt een standaard ashouder te zijn die door veel crematoria wordt gebruikt. Aan het nummer op de houder zou af te leiden moeten zijn van wie de eventueel nog aanwezige as afkomstig is.

Bekooij heeft zijn vondst met zijn telefoon op de foto gezet en is daarna verder gegaan met hardlopen. ,,Ik had op dat moment nog geen idee wat het was’’, vertelt hij. ,,Ik dacht in eerste instantie dat het een deel van een computer was.’’ Toen hij op de terugweg weer langs de plek liep, was de urn verdwenen. ,,Het zou kunnen dat hij is teruggespoeld de zee in, maar dat lijkt me niet. Ik denk eerder dat iemand anders hem heeft meegenomen.’’

Voor de freelance fotograaf is het de tweede keer in korte tijd dat hij langs de vloedlijn op iets bijzonders stuit. ,,Vorige week vond ik dat zwarte zeehondenjong dat vervolgens landelijk nieuws werd. En nu die urn. Ik ben pas net begonnen met hardlopen. Ik denk dat ik er nog maar even mee doorga.’’

Een medewerkster van een crematorium in de regio reageert direct wanneer de foto van Bekooij op internet verschijnt. ’Die urn is van ons’ , schrijft ze. Maar dat blijkt loos alarm. Bij nadere bestudering van de foto blijkt al snel dat het zegel op de ashouder niet van dit uitvaartcentrum afkomstig is.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.