De Bult wordt nog één keer aan een grondwatertest onderworpen

De Bult, van vuilstort tot recreatiepark.© Foto taco van der EB

Loman Leefmans
Leiden

Er komt een nieuw onderzoek naar de voormalige vuilstort De Bult. Dat moet definitief uitwijzen of het continu controleren en wegpompen van grondwater nog nodig is. Het stadsbestuur vermoedt van niet, zo staat in antwoorden op vragen van de raadsleden Martine van Schaik (Partij voor de Dieren), Josine Heijnen (CDA) en Ries van Walraven (SP).

De Bultheuvel achter de Willem van de Madeweg markeert de plek waar tot veertig jaar geleden onder meer chemicaliën, olieresten en zware metalen werden gedumpt. Afgraven en saneren van de opgehoogde berg is niet aan de orde. Een dergelijke operatie werd rond de eeuwwisseling al geraamd op 130 miljoen euro.

In plaats daarvan werd het vervuilde grondwater met acht pompen extra laag gehouden en bovendien frequent op chemische vuiligheid geanalyseerd. Die pompen maakten overuren vanaf het moment dat ernaast de nieuwe woonwijk Roomburg verrees.

De ’beheerskosten’ voor pompen en testen bedragen meer dan een ton per jaar. Tot voor kort betaalde het Rijk daaraan mee. Toen die sponsoring stopte en Leiden er alleen voorstond, wilde het stadsbestuur ook het pompen en de controles op een laag pitje zetten. Er was immers al geruime tijd ’geen verontreiniging aangetroffen die de signaalwaardes te boven gaat’, zo werd in 2018 gemeld.

Bedenkingen

Bewoners uit het deel van Roomburg nabij De Bult hielden echter de afgelopen twee jaar hun bedenkingen. Er werd op hun verzoek een contra-expertise uitgevoerd en ook daaruit bleek dat het pompen en de wateranalyses minder intensief uitgevoerd hoefden te worden.

De onzekerheid in de buurt die ook daarna aanhield, leidde eind vorig jaar tot een reeks vragen van de drie raadsleden. Het stadsbestuur antwoordt nu: ’De voornaamste conclusie van de second opinion is dat de beheersmaatregelen kunnen worden afgebouwd omdat er geen risico verwacht wordt voor de bewoners via verspreiding van de verontreiniging via het grondwater.’

Toch volgt er nog wel een laatste test. ’Er zijn nog enkele nadere analyses nodig van bijvoorbeeld het oppervlaktewater in de ringsloot rond De Bult. Met de resultaten van dat onderzoek kan beoordeeld worden of afbouw inderdaad verantwoord is.’

Later dit jaar worden de uitkomsten van dat laatste onderzoek geopenbaard.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.