Een score van 66 procent stemt Janssen tevreden, goed resultaat voor vaccin met één injectie

Janssen werkt aan een uitbreiding van zijn fabriek op het Leidse Bio Science Park.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Het Covid-19-vaccin van het Leidse biofarmaceutische bedrijf Janssen beschermt 66 procent van de ingeënte proefpersonen. Dat maakte het moederbedrijf Johnson & Johnson vrijdagmiddag bekend op basis van de zogeheten fase 3 ’Ensemble’-studie onder 43.783 mensen.

De effectiviteit van deze één-prik-inenting is daarmee wel lager dan die van concurrenten Moderna en Pfizer/BioNTech. Met hun injectie, die in twee doses wordt gegeven, behaalden ze een score van 90 procent.

Ook het vaccin van Novavax, dat nog niet is goedgekeurd, blijkt in twee doses voor 90 procent effectief. Toch is de ’Chief Scientific Officer’ Paul Stoffels van Johnson & Johnson tevreden met de resultaten. ,,In een pandemie is een inenting die met één injectie gegeven kan worden, de beste keuze.’’

Woordvoerster Eiane Lauwers van Janssen voegt daaraan toe dat de weerstand tegen Covid-19 mettertijd toeneemt. 28 dagen na de injectie bleek dat de effectiviteit van het vaccin was gestegen tot 85 procent, in elk geval voor ’ernstige gevallen’. Geen enkele proefpersoon in de fase 3-studie hoefde vier weken na vaccinatie nog te worden opgenomen in een ziekenhuis. Ook rapporteerden de artsen geen sterfgevallen.

Afweersysteem

Geen enkele proefpersoon had op dag 49 die dag ’ernstige klachten’. Deze uitkomsten komen overeen met fase 1- en 2-studies waarover Janssen twee weken geleden berichtte. Hieruit bleek ook al dat het steeds even duurt voordat het Janssenvaccin het afweersysteem voldoende heeft geprikkeld.

Het vaccin dat nu is onderzocht, is toegediend aan proefpersonen in de VS, Latijns-Amerika, en Zuid-Afrika. Dat betekent dat de onderzoekers ook konden vaststellen hoe goed het vaccin presteert tegen de nieuwe virusvarianten die in die gebieden rondwaren - en inmiddels ook bij ons. Het vaccin bleek effectief in 57 procent van de proefpersonen in Latijns-Amerika en Zuid-Afrika.

Tegen de Covid-19-variant die in de VS rondwaart, bleek het vaccin zelfs 72 procent van de gevaccineerden te beschermen. Voor Europa zijn geen percentages bekend, omdat de fase 3 ’Ensemble’-studie niet hier is gehouden. Leeftijd, geslacht, of etniciteit maken geen verschil, het vaccin beschermt iedereen even goed.

Parallel aan de fase 3 Ensemble-studie waarvan Janssen vrijdag de resultaten bekendmaakte, loopt nóg een fase 3 Ensemble-onderzoek onder 33.000 proefpersonen. Dat heeft, behalve in de VS en Zuid-Afrika, wel deelnemers in Europa, en ook in Nederland. Het gaat hier om hetzelfde vaccin dat in twee doses wordt gegeven. De uitkomsten hiervan maakt Janssen volgens woordvoerster Lauwers ’in de zomer’ bekend.

Janssen gaat de uitkomsten van de fase 3 Ensemble-studie indienen bij het Europees Geneesmiddelenagentschap en verwacht goedkeuring in maart, uiterlijk begin april. Dan kunnen de vaccins in het tweede kwartaal de deur uit. Nederland heeft voor dit jaar 11,3 miljoen doses besteld.

De vaccins zijn gemakkelijker op te slaan dan de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Ze blijven in normale koelkasten bij 2 tot 8 graden Celsius drie maanden goed en zijn dus geschikt voor opslag in bijvoorbeeld huisartsenpraktijken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.