Schaatser Kai Verbij klopt Krol op 1000 meter en wint wereldbeker

Kai Verbij krijgt de felicitatie's van Jan Orie na het winnen van de 1000 meter.
© Foto Hollandse Hoogte / ANP
HEERENVEEN

Kai Verbij uit Hoogmade heeft bij de tweede wereldbeker in Thialf verrassend de 1000 meter gewonnen. De 26-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma finishte op het laatste onderdeel in een sterke tijd van 1.07,35. Hij bleef in de laatste rit de grote favoriet Thomas Krol net voor. De Nederlandse kampioen op deze afstand eindigde in 1.07,58 als tweede. De Canadees Laurent Dubreuil pakte brons met een tijd van 1.08,18.

In het klassement om de wereldbeker van de 1000 meter eindigden Verbij en Krol gezamenlijk op de eerste plaats met evenveel punten. Dankzij zijn zege in de slotrace ging de trofee naar Verbij, die vorig weekeinde achter Krol (1.07,48) als tweede eindigde (1.07,57).

Hein Otterspeer reed zondag de vierde tijd (1.08,37), gevolgd door Dai Dai N’tab met 1.08,43. Wesly Dijs belandde met een tijd van 1.09,31 op de twaalfde plek.

Wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov sloeg de slotdag van de tweede wereldbeker over. De Rus meldde zich af wegens een spierblessure. Hij is over bijna twee weken bij de WK afstanden zowel op de 500 als 1000 meter een belangrijke kandidaat voor de wereldtitel.

Verbij reed de tweede tijd ooit op de 1000 meter in Thialf. Alleen Koelizjnikov was ruim een jaar geleden sneller (1.07,09). De krachtsexplosie bij Verbij kwam een beetje onverwacht. Hij beleefde in januari een matige schaatsmaand met onder meer valpartijen bij de EK sprint en bij de eerste wereldbeker. In de aanloop naar het belangrijkste toernooi, de WK afstanden in Thialf (11-14 februari), lijkt hij echter net op tijd weer in topvorm.

„Gezien de flinke trainingsarbeid in de afgelopen week had ik deze tijd zeker niet zien aankomen”, bekende Verbij bij de NOS. „Maar ik ben wel technisch beter gaan rijden. Ik schaats stabieler, waardoor ik ook sneller kan racen.”

Verbij reed zondag met speciale hoezen om zijn schaatsschoenen, die voor een lagere luchtweerstand zorgen. Krol gebruikte de nieuwe ’aero cover’ niet. „Misschien zat daar het verschil dan tussen ons”, lachte Verbij. „Het is het proberen waard. Misschien ga ik die hoezen ook bij de WK wel gebruiken.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.