Bij Buddhas weten wat ze wel en niet kunnen vervoeren | recensie Over de Tong

1 / 3
Gertjan van Geen

Leiden kent uitstekende Thaise restaurants. In de vorige lockdown bespraken we het verrassende Siri Thai. Buddhas aan de Botermarkt is een meer gevestigde naam. En bewijst dat door blijvend kwaliteit te leveren.

Het is zo’n zondag dat we geen zin hebben om te koken, maar zeker weten dat we trek krijgen door een flinke wandeling te maken. Daar past een fijn gekruide en gevulde maaltijd bij.

De kaart is in lockdown aangepast. De specialiteiten van het huis, zoals de vis, zijn niet te verkrijgen. Logisch. Roodbaars en dorade moeten direct na bereiding op het bord geserveerd worden. Dat overleeft een tochtje met de bezorger niet.

Soepen en al dan niet knapperige voorgerechten doen dat wel. Buddhas heeft een flink lijstje van vis, vlees en vegetarisch voor een vaste prijs van 8,50 euro. Wij gaan voor de tom yam koeng, een bouillon met verse limoen en garnalen, die als pikant wordt aangeduid. Dat is deze zeker, maar het fijne is dat het brandende gevoel in de keel slechts kortstondig is.

We nemen er tod man pla (viskoekjes), een mix van saté, loempia en een deegje met kipgehakt en kung yad si (garnaal gevuld met kipgehakt en wontonreepjes) bij. Stuk voor stuk apart gekruid en waar nodig knapperig. Bij Buddhas weten ze wat ze wel en niet kunnen vervoeren.

Eenvoudig, maar ronduit heerlijk is de som tam malakol, papayasalade met onder meer wortel en kousenband. Aangeduid als pikant, maar dat valt in de praktijk best mee.

Als hoofdgerecht delen we een phad thalee priek deng (met garnalen, inktvis en krabsticks) en een vegetarische phad med ma muang tahoe (beide 20 euro). Lekker veel groenten en krokante tahoe. Een genot en een dermate grote hoeveelheid, dat een super-de-luxe lunch daags later het vooruitzicht is.

De spekkoek (4,50 euro), tenslotte, laten we niet liggen voor bij de koffie.

tongldnboven6feb.pdf

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.