Het goede nieuws is: postbode Herman komt terug! Het slechte dat het nog even duurt | Column In 60 seconden

Voor de hond heten alle postbezorgers nu Herman.

Voor de hond heten alle postbezorgers nu Herman.© Archieffoto ANP/Lex van Lieshout

1 / 2
Robbert Minkhorst

’s Avonds werd er ineens aangebeld. Verwachtten we soms nog iemand? Nee dus. De verrassing was groot toen ik de deur open zwaaide. POSTBODE HERMAN IS TERUG!!

Om die blijdschap nog even kort toe te lichten: die dag had ik op deze plek een stukje geschreven dat wij Herman al weken misten en hond Neela misschien nog wel meer. Herman is denk ik de meest beminnelijke postbezorger van Nederland en Neela krijgt van hem altijd een hondenkoekje.

Niet alleen wij misten Herman. De hele straat, zo bleek, toen het stukje uit de krant in de straatapp werd gezet. De hashtag #WijwillenHermanterug was geboren, nadat ik zelf eerder al op Twitter #FindingHerman had gelanceerd. Enkele buurtgenoten vermoedden dat hij wellicht een andere wijk had gekregen. Een ander wist te melden dat hij af en toe koffie drinkt bij de slijter om de hoek. Er werden initiatieven bedacht om Herman bij zijn rentree groots te onthalen - vlaggen uit, eregast op het straatfeest (hoewel ik besef dat de verrassing er straks voor Herman nu een beetje af is). Zijn zoon e-mailde mij.

En die avond was daar dus Herman zelf, om te bedanken voor het stukje. Toen ik hem vertelde dat de hele straat meeleefde, deed hem dat ontzettend veel. Het goede nieuws is dat Herman terugkomt. ,,Ik moet nog ruim een jaar tot mijn pensioen. Dan heb ik vijftig jaar bij de post gewerkt.’’

Het slechte nieuws is dat het nog eventjes duurt. Vlak voor kerst ging hij onder werktijd door zijn rug. Het was zo’n gladde marmervloer voor de deur, bedekt met natte bladeren. Hij reikte naar de deurbel en toen hij dreigde onderuit te glijden, schoot het erin. Een week later bij het stofzuigen weer.

Hij heeft (dus) ook nog wel een boodschap: Denk af en toe even aan je postbezorger, als je katten hebt en online vier zakken kattengrit à 28 kilo besteld.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.