Kleine demonstratie tegen coronamaatregelen bij gemeentehuis Oegstgeest: ’Coronabeleid is te veel gebaseerd op angst’

Het protest in Oegstgeest tegen de huidige lockdownmaatregelen.

Het protest in Oegstgeest tegen de huidige lockdownmaatregelen.© foto Rob van Dullemen

Sjaak Smakman
Oegstgeest

,,Het lijkt soms wel of er maar twee groepen mensen zijn: een die alle coronamaatregelen volgt en en andere die allerlei samenzweringstheoriën aanhangt. Wij willen laten zien dat er ook mensen zijn die geen hele rare ideeën hebben maar wel kritisch kijken naar alle maatregelen.’’

Aldus de Oegstgeestse Hanna van Egmond die zaterdagmiddag een kleine demonstratie organiseerde bij het gemeentehuis. Zeventien ouders, grootouders en kinderen kwamen daar bij elkaar om heel rustig te demonstreren tegen de in hun ogen te ver gaande en soms onlogische maatregelen van het kabinet om de coronacrisis te bezwaren. De keurig bij de gemeente aangekondigde demonstratie hield ze bewust klein en via persoonlijke uitnodigingen om te voorkomen het uit de hand zou lopen.

,,Het huidige beleid is gebaseerd op angst en in alles wordt voor de strengste vorm gekozen vanuit de gedachten ’better safe than sorry’’, vindt Van Egmond. Voorbeelden genoeg, zoals het sleeverbod in Bloemendaal. De basisscholen gaan maandag weer open, maar ouders hebben een brief gekregen dat ze geacht worden niet op het schoolplein te komen en een mondkapje te dragen. ,,Dat jaagt veel jonge kinderen angst aan, dat zij een potentieel gevaar zijn’’, vindt Van Egmond. Leerlingen van de groepen zeven en acht moeten in de gangen een mondkapje, maar in de klas hoeft dat niet. ,,Maar het is toch bekend dat het besmettingsrisico vooral hoog is als je langer dan tien minuten met elkaar in dezelfde ruimte bent. Dit is precies het omgekeerd’’, geeft ze nog een voorbeeld.

Zij en haar medestanders vinden het ook tijd voor een bredere discussie over de aanpak, waarbij ook de economische en maatschappelijk gevolgen worden meegenomen. ,,De winkels zijn nu al heel lang dicht, de economie loopt enorme schade op. Het coronavirus is heel ernstig en mensen overlijden er aan. Maar het gaat voor het grootste deel om oude mensen, van wie een groot deel ook zonder corona niet lang meer te leven had. Onze vraag is of alle offers die we moeten brengen nog in verhouding staan tot wat we daarmee bereiken.’’

De demonstranten vonden het fijn dat ze met de andere aanwezigen van gedachten konden wisselen en gelijkgestemden vonden. Van Egmond is ook van plan om deze kleine demonstratie regelmatig, wekelijks of tweewekelijks, te gaan herhalen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.