Chefkoks van De Kas - gewoon in Amsterdam-Oost waar een van ’s werelds eerste ‘van het land op het bord’-restaurants’ ligt - geven kijkje achter de schermen in kookboek
© foto pr
Verstopt in park Frankendael in Amsterdam Oost ligt een van de eerste ’farm-to table’-restaurants ter wereld: De Kas. Chef-koks Jos Timmer en Wim de Beer serveren hier al sinds 2017 wat hun kassen en tuin in Amsterdam en Beemster te bieden hebben. Nu is er ook het kookboek ’Van het land op het bord’.
’De tuin vormt de ziel van ons restaurant’, lichten de mannen toe. ’In onze tuinen in Amsterdam en in de Beemster kweken we in de volle grond circa 300 soorten groenten, kruiden en fruit. Geoogst op het allerlaatste moment en zo snel mogelijk verwerkt in de keuken.’
De kas in Amsterdam wordt gebruikt voor het telen van kruiden, eetbare bloemen en het opkweken van planten voor de akker in de Beemster. Niet alleen telen ze in de tuin zelf, maar ook op de zogeheten ’hydroponics’ binnen, wat ervoor zorgt dat ze het hele jaar door waterkers, selderij, postelein en andere bladgroenten zo vers mogelijk kunnen oogsten. In hun boek geven ze een kijkje achter de schermen waarin ze voor duurzaam en lokaal gaan mét 80 recepten waarin groente de hoofdrol speelt.
Restaurant De Kas Amsterdam: ’Van het land op het bord’. Kosmos Uitgevers, €34,99.