Het kabinet valt in 2023 weer, want dan komt er een vernietigend rapport uit | Commentaar

Veel huizen in Groningen zijn onbewoonbaar en worden gesloopt.© Foto FPS/Jos Schuurman

Roy Hazenoot

Ik heb slecht nieuws. Het kabinet gaat in 2023 vallen. Kabinet-Rutte IV, kabinet-Hoekstra I of misschien wel kabinet-Wilders I gaat de eindstreep niet halen. Wat de samenstelling na de verkiezingen van 17 maart ook wordt, de volgende regering is bij voorbaat ten dode opgeschreven.

’Alweer?’, zal menigeen denken. Vorige maand viel ook al een kabinet. Rutte III moest ophouden te bestaan nadat de ’Parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag’ een schokkend rapport uitbracht. Bij de uitvoering van de kinderopvangtoeslagen zijn tienduizenden Nederlandse gezinnen slachtoffer geworden van een slecht functionerende overheid. De commissie stelde dat de ouders ’ongekend onrecht’ is aangedaan. De ’beginselen van de rechtsstaat werden zelfs geschonden’. Ministers, ambtenaren, Tweede Kamerleden en zelfs rechters kregen een veeg uit de pan.

Kan er in een democratische rechtsstaat die eeuwen de tijd heeft gekregen om zichzelf te ontwikkelen nog iets ergers gebeuren dan de ’toeslagenaffaire’ - iets ergers dan het financieel duperen van tienduizenden burgers? Het is bijna niet voor te stellen, maar op die vraag is een bevestigend antwoord te formuleren.

Groningen. Die ene provincie ver van de Randstad die decennia lang is misbruikt als wingewest. Miljarden euro’s (en vroeger ook heel veel guldens) aan gas zijn uit de bodem gepompt. Miljoenen woningen in Nederland werden dankzij het Groningse goedje warm gehouden terwijl de huizen van meer dan honderdduizend Groningers door bodemverzakking en aardbevingen beschadigd raakten. Huizen waarin kinderen in angst opgroeien en waar volwassenen door de machteloze situatie vaker psychische en fysieke klachten hebben. En hulp van de overheid krijgen ze, nét als de ’toeslagouders’, nauwelijks.

Donderdag is de ’Parlementaire enquête naar aardgaswinning Groningen’ van start gegaan. Over twee jaar, in 2023, moet het (ongetwijfeld vernietigende) rapport af zijn, spreekt iedereen schande van de Groningse situatie en moeten er koppen rollen.

Als de slechte behandeling van enkele tienduizenden ouders reden is voor een kabinet om af te treden, dan is het decennia lang uitpersen van een complete provincie met al haar inwoners dat zeker.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.