Baggerdepot langs de N446 bij Hoogmade moet dicht van Kaag en Braassem

De baggerstort langs de N446 in Hoogmade moet dicht van B en W van Kaag en Braassem.© Archieffoto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Hoogmade

De baggerstort langs de N446 in Hoogmade moet dicht van B en W van Kaag en Braassem. Ze hebben de exploitant, Baggerstort Midden-Nederland, laten weten dat het gebruik in strijd is met het bestemmingsplan en er geen zicht is op legalisatie.

Binnen het bestemmingsplan zien ze geen ruimte om het te ’repareren’ en van de provincie begrepen ze dat die al evenmin wil meewerken aan een ’buitenplanse’ oplossing. Het baggerdepot, dat al ruim drie jaar in gebruik is, stond vorig jaar plotsklaps in de schijnwerpers. Het bedrijf erachter meldde toen namelijk nog zeker tien jaar te willen doorgaan op de plek.

En de gemeente vroeg de omgevingsdienst hoe ze moest ze aankijken tegen de activiteiten die plaatsvinden in weilanden met de bestemming ’Agrarisch met natuur- en landschapswaarden’. De dienst, die zich drie jaar geleden had gebogen over een aanvraag voor een ’tijdelijk lokaal baggerdepot’, concludeerde dat inmiddels sprake is van een depot dat ’bedrijfsmatig wordt geëxploiteerd’. Kan bij een lokaal depot worden volstaan met simpele meldingen waar de bagger vandaan komt, nu is een omgevingsvergunning nodig. De aanvraag daarvoor is in september daadwerkelijk gedaan. Extra onderzoek leerde B en W echter dat die kansloos is.

De exploitant kan de komende twee weken bezwaar aantekenen tegen het weigeren van die vergunning. Maar daarmee is het bedrijf er nog niet. Zo is ook de omgevingsdienst een handhavingstraject gestart. Maar hoe dat precies loopt, moet wethouder Inge van der Meer nog van de dienst horen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.