Criminelen spelen in op nieuwe invoerregels door Brexit en versturen spam

De nieuwe invoerregels voor artikelen die uit Engeland komen zijn voor criminelen aanleiding om mails te versturen.

Ze spelen daarmee in op het feit dat er sinds de Brexit inklaringskosten en btw betaald moet worden voor aankopen van 22 euro en meer. Een abonnee uit Hazerswoude kreeg een mailtje, zogenaamd van de pakketservice van PostNL.nl met als afzender de klantenservice van UPS. Dat is al opmerkelijk.

Met de aankoop van een ’paysafecard’ zouden vooraf de inklaringskosten voldaan kunnen worden voor een pakketje dat klaar stond om bezorgd te worden. De pincode zou dan naar een vals PostNL-adres gestuurd moeten worden. Wie dat doet raakt direct zijn geld kwijt, want met de ’paysafecard’ en de pincode kan de ontvanger goederen in webshops kopen. Niet intrappen dus.

Er kwamen meer vragen over het artikel van vorige week. Lezeres Marianne Uitendaal vraagt zich af of ze nu moet gaan betalen voor de pakketjes met hagelslag en andere lekkernij die ze naar familie in Engeland stuurt. Nee. Geschenken onder de 45 euro zijn vrijgesteld van btw en inklaringsrechten. Het artikel was alleen gericht op aankopen via webshops.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.