Miljoenen aan schade door zeer grote brand in Hazerswoude-Dorp, N209 weer open [video & update]

© Foto’s en video: Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Mediahuis

1 / 11
Van onze verslaggevers
Benthuizen/Hazerswoude-Dorp

In een loods van infrabedrijf Vermeulen Groep aan de Hoogeveenseweg in Hazerswoude-Dorp woedde sinds het einde van de zondagochtend een zeer grote brand. De schade lijkt in de miljoenen te zijn oplopen.

Brandweerlieden van diverse korpsen, waaronder die van Alphen aan den Rijn en Zoetermeer, waren sinds half elf druk bezig het vuur te doven. De rook was urenlang in de wijde omtrek te zien. Vanwege de vlammen was de N209 tussen Hazerswoude-Dorp en Benthuizen tot de namiddag afgesloten.

(Tekst loopt door onder de video)

Aanvankelijk brandde het achtergedeelte van de zeer grote loods, waarin tractoren en asfaltmachines geparkeerd stonden. Een tussenmuur in het midden van de loods kon mogelijk voorkomen dat de vlammen naar het voorste gedeelte over zou slaan, zo dacht de brandweer.

De brandweer sloopte na een paar uur het achterste deel van het gebouw om beter te kunnen blussen. Hierbij kwam in eerste instantie weer extra rook vrij. Ook laaide het vuur weer hoger op.

Om half twee werd duidelijk dat ook het eerste deel van het gebouw niet meer te redden viel. De constructiewerkplaats, een kantoor en een grote opslag van autobanden vielen ten prooi aan de vlammen.

Autobanden

Na overleg met de eigenaar besloot de brandweer het vuur dan maar de ruimte te geven. Alle ramen werden ingetikt en met een grijper lukte het een medewerker van Vermeulen om een grote stapel autobanden uit het voorste loodsgedeelte te verwijderen. ,,Vreselijk als je dat in je eigen bedrijf moet doen’’, aldus een brandweerman, die de klus vanaf een afstandje volgde. Opnieuw gingen de vlammen door het dak, uren nadat het achterste gedeelte afbrandde.

Een hoogwerker en meerdere brandweerwagens waren ter plaatse om het vuur te bestrijden. Ook een ambulance stond paraat. Een dikke zwarte rookwolk steeg op vanuit de loods, mede omdat er stapels autobanden in liggen opgeslagen. De rook was vanuit de wijde omtrek te zien. Rond vier uur was de brand onder controle en tot half zes uur was de brandweer bezig met nablussen van kleine brandhaarden

(Tekst loopt door onder de foto)

De eigenaar van het bedrijf, Zwiep Vermeulen, bleef rustig onder de situatie. ,,Als er maar geen persoonlijke ongevallen zijn. Dat is het belangrijkste. Alle spullen zijn vervangbaar.’’ Voor zover bekend waren er bij het uitbreken van de brand geen personen in de loods. ,,We hebben wel snel een hok met een paar honden leeggehaald, dat achteraan op het terrein stond.’’

Ondanks de enorme schade vindt Vermeulen dat hij nog enigszins geluk heeft gehad. ,,De wind kwam precies uit het zuiden, waardoor het vuur niet kon overslaan naar de loods die ernaast staat. Dat is toch één groot geluk.’’

Razendsnel

Een medewerker van het bedrijf ontdekte de brand toevallig toen hij op het terrein een hond aan het uitlaten was. Vermeulen: ,,Hij heeft meteen de brandweer gebeld, maar het ging razendsnel. Toen de brandweer er was, gingen de vlammen al door het dak.’’

Vermeulen heeft geen idee hoe de brand is ontstaan. ,,Van degene die de brand heeft ontdekt heb ik gehoord dat er een tractor in de loods de brandhaard leek.’’

Het verbrande complex was een jaar of tien oud en bood onder meer onderdak aan een opslagruimte voor machines, een werkplaats, een kantine en een kantoor. ,,In het achterste gedeelte stonden onder meer asfaltmachines en tractoren’’, zegt Vermeulen. Een paar jaar geleden is het dak van het pand helemaal vol gelegd met zonnecollectoren. Ook daar is het merendeel van verloren gegaan. ,,Ja, we besteden in ons bedrijf veel aandacht aan duurzaamheid’’, zegt Vermeulen , die veel voor Rijkswaterstaat werkt, maar ook voor gemeenten en provincies.

Directeur Zwiep Vermeulen is vooral blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.