CBS: economische krimp het grootst in regio rond Schiphol (-18 procent)

De luchtvaartsector is zwaar getroffen, de kenmerkende drukte op Schiphol verdween.© EPA

Annet van Aarsen
Amsterdam

Noord-Holland is de provincie waar vorig jaar de economie het sterkst is gekrompen: met ongeveer zeven procent. De Haarlemmermeer scoorde als regio het allerslechtst: min achttien procent.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers. Vorige week maakte het CBS bekend dat de economie landelijk in 2020 met 3,8 procent is gekrompen.

De krimp in Noord-Holland werd met name veroorzaakt door minder vliegverkeer op Schiphol en het stilvallen van de reisbemiddelingsbranche. Dat is dus meteen de verklaring voor de dramatische achttien procent krimp in de Haarlemmermeer. De Amsterdamse economie kromp met zeven procent; in de hoofdstad hebben de reisbemiddeling en de horeca een groot aandeel.

De kop van Noord-Holland deed het naar verhouding goed (min twee procent). Ook regio Leiden en de Bollenstreek en de Gooi en Vechtstreek deden het met min drie procent krimp beter dan het landelijk gemiddelde. Haarlem en omstreken en Alkmaar deden het net iets slechter: min vier procent. De economie in de regio IJmond kromp met min vijf procent.

Flevoland was met een krimp van ongeveer 2 procent de provincie met relatief de kleinste terugval. Onder andere goed presterende leasebedrijven speelden daarbij een rol.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.