Veel briefstemmen mogelijk in Laren, Wassenaar, Bergen, Heemstede en Bloemendaal

Pim van der Hulst
Laren

Opvallend veel briefstemmers wonen in het westelijk deel van Nederland. Door het coronavirus krijgen 70-plussers de kans het stemlokaal voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart te vermijden. Met name Noord-Holland springt eruit.

In geen enkele Nederlandse gemeente kunnen relatief gezien zoveel kiezers per brief stemmen als in Laren: een op de drie (32 procent) is daar zeventig jaar of ouder, blijkt uit de samenstelling van de stemgerechtigden die het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) bekend heeft gemaakt.

Laren is niet de enige gemeente in Noord-Holland waar het potentiële aantal briefstemmers hoog is. Bij de eerste zes gemeentes met relatief veel 70-plussers staan naast het Zuid-Hollandse Wassenaar en het Limburgse Vaals namelijk ook Bergen, Heemstede en Bloemendaal. De lijst wordt afgesloten door de gemeentes Utrecht en Urk, waar minder dan 10 procent van de stemgerechtigden ouder dan 70 jaar is.

Onderzoek

In totaal krijgen 2,4 miljoen Nederlanders de kans om per brief hun stem uit te brengen. Drie op de tien van deze 70-plussers wil dat daadwerkelijk gaan doen, bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij kunnen hun stem per post versturen of inleveren bij een afgiftepunt.

Kiesgerechtigden van zeventig jaar of ouder vormen 18 procent van de in totaal 13,2 miljoen stemgerechtigden die in Nederland wonen. Alleen volwassenen met de Nederlandse nationaliteit mogen een kandidaat voor de Tweede Kamer kiezen, ook zij die in het buitenland wonen. Voorheen was dit de enige groep die per brief kon stemmen.

De mogelijkheid tot briefstemmen voor 70-plussers is in het leven geroepen om de ouderen te beschermen tegen het coronavirus. De Partij voor de Dieren (PvdD) noemde dat ’leeftijdsdiscriminatie’, maar het verzoek van de partij om briefstemmen mogelijk te maken voor alle risicogroepen werd vorige week afgewezen door de rechter.

Alle kwetsbaren, waaronder de ouderen, kunnen vervroegd stemmen: voor hen worden op maandag 15 en dinsdag 16 maart in elke gemeente een aantal stemlokalen geopend.

Jongeren

Uit de berekeningen van het CBS blijkt ook dat ongeveer 810.000 jongeren voor het eerst hun stem mogen uitbrengen. Zij waren ten tijde van de vorige verkiezingen in 2017 nog minderjarig. Destijds gingen twee op de drie jongeren (18 tot 24 jaar) naar de stembus.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.