Leiden in de fout bij versturen stempassen referendum Roomburgerpark

Burgemeester Henri Lenferink: ,,Thuiswerken heeft af en toe ook nadelen.’’
© Archieffoto
Leiden

De gemeente Leiden heeft bij het versturen van de stempassen voor het referendum over de toekomst van het Roomburgerpark een verouderd adressenbestand gebruikt. Daardoor zijn volgens de gemeente zelf duizenden stempassen verkeerd bezorgd. Leiden denkt de fout snel te kunnen herstellen.

Bij het verzenden van de stempassen voor het referendum werd een verouderd adressenbestand gebruikt. Leidenaars die tussen 4 december vorig jaar en 1 februari dit jaar zijn verhuisd, hebben daardoor geen stempas gekregen of op het verkeerde adres. Mensen die tussen die twee datums naar Leiden verhuisden, kregen ten onrechte geen stempas.

Deze fout is alleen gemaakt bij de stempassen voor het referendum. Zo kon het gebeuren dat sommige Leidenaars de pas voor de Kamerverkiezingen op hun huidige adres kregen, en de pas voor het referendum op hun oude adres. De groep stemgerechtigden voor het referendum is groter dan die voor de Tweede Kamer.

Alle kiesgerechtigden die tussen 4 december en 1 februari zijn verhuisd, krijgen een nieuwe stempas, belooft de gemeente. De passen die naar een verkeerd adres zijn gestuurd, worden ongeldig gemaakt.

Burgemeester Henri Lenferink noemde in zijn wekelijkse interview met omroep Sleutelstad de fout ’heel vervelend’ en wijt die aan de grote drukte bij de gemeente en aan het feit dat vanwege corona veel mensen thuis werken. ,,Dat heeft veel voordelen, maar ook zo af en toe nadelen.’’

Het is niet de eerste fout met stempassen in Leiden. Op sommige passen voor de komende Kamerverkiezingen stonden verkeerde stembureaus afgedrukt. Nieuwssite JDReport schrijft daarom al over ’Amerikaanse toestanden’ in Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.