Sierteeltsector aantrekkelijk voor criminelen: ’Als burgemeester krijg ik steeds vaker alarmerende signalen over drugsvangsten bij bloementransporten in het buitenland’
Rozenexport voor Valentijnsdag, eerder dit jaar.© Foto Roger Dohmen/Hollandse Hoogte
Bloementransporten vanuit Nederland zijn aantrekkelijk voor criminelen die zich bezighouden met onder meer drugstransporten, uitbuiting van arbeiders en witwassen.
Dat maakt de sierteeltsector kwetsbaar, concludeert de stuurgroep Weerbare Sierteeltsector onder voorzitterschap van burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland. De werkgroep liet onderzoek doen naar de mate van zware georganiseerde criminaliteit in de sierteeltsector.
„In onze gemeente zijn veel inwoners direct of indirect verbonden aan de bloemenveiling in Rijnsburg”, reageert de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser. „Er wordt veel en hard gewerkt, waarbij de liefde voor bloemen en planten centraal staat. Helaas krijg ik als burgemeester steeds vaker alarmerende signalen over drugsvangsten bij bloementransporten in het buitenland. Hier was tot nu toe onvoldoende aandacht voor.”
Drugs
Drugs die bijvoorbeeld via Schiphol of de Rotterdamse haven naar Nederland komen, of in Nederland zijn geproduceerd, gaan in vrachtwagens de grens over. De massale dagelijkse bloementransporten over de EU-grens én binnen de EU zijn aantrekkelijk voor criminelen die verdovende middelen willen vervoeren, staat in het onderzoek.
De onderzoekers concluderen verder dat in de sierteeltsector ook veel geld wordt verdiend met andere ondermijnende criminaliteit. Er is sprake van systematische fraude, witwassen, oplichting, uitbuiting en het smokkelen van onder meer wapens, sigaretten en vuurwerk. Volgens bronnen die de onderzoekers hebben gesproken, zijn er criminele netwerken en malafide bedrijven die hiermee bezighouden.
Arends: „We hebben te maken met logistieke systemen die verre van waterdicht zijn en daardoor makkelijk misbruikt kunnen worden door criminelen. Door het gebrek aan controle weten we bovendien niet hoe groot het probleem daadwerkelijk is.”
Krant
Royal FloraHolland, de coöperatie van de veilingen in Rijnsburg, Aalsmeer en Naaldwijk, heeft daar volgens woordvoerder Michel van Schie zelf ook geen zicht op. Als een vrachtwagenchauffeur in het buitenland wordt gepakt met drugs tussen bloemen die op deze veilingen zijn verhandeld, moet hij dat in de krant lezen. ,,Tot nu toe is het niet zo dat de autoriteiten dat bij ons melden. Daar is nog wel een stap in te zetten.’’
Het is in zo’n geval volgens hem onduidelijk welk deel van de inhoud van de vrachtwagen bij de veiling is ingeladen: alleen de bloemen, of ook de drugs? ,,Dat laatste kan ook tien kilometer verderop op een parkeerplaats gebeuren. En is het dan het handelsbedrijf dat daaraan meewerkt, of alleen de chauffeur? Wie zich schuldig maakt aan criminele activiteiten, kunnen wij de toegang tot onze marktplaats ontzeggen. Maar dan moeten we wel een concrete casus hebben. Dat gebeurt niet zo vaak.’’
Toch komen de uitkomsten van het onderzoek voor Royal FloraHolland volgens hem niet als een verrassing. ,,Ieder weldenkend mens kan begrijpen dat onze sector hier kwetsbaar voor is. Wij zijn niet blij dat we met verkeerde zaken worden geassocieerd, dus het is voor ons een wake-up call.’’
Wijkagent
Een wijkagent die een kijkje neemt op het veilingterrein is volgens de woordvoerder bij lange na niet genoeg, dus heeft de coöperatie in het afgelopen halfjaar zelf extra maatregelen genomen. Royal FloraHolland sluit de marktplaats op bepaalde tijden af, huurt extra beveiligers in, hangt camera’s op om kentekens te registreren, neemt transacties en klanten beter onder de loep en heeft een nieuw betalingssysteem ingevoerd.
,,We vinden het belangrijk dat de sierteelt zuiver is’’, zegt de woordvoerder. ,,Maar we hebben niet de illusie dat we dat in ons eentje voor elkaar kunnen krijgen. Hiervoor trekken we samen op met de gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst en de exporteurs.’’
Gezamenlijk hebben zij het programma ’Weerbare Sierteeltsector’ opgezet, om binnen de gemeentelijke organisaties en de bedrijfstak meer aandacht te krijgen voor het herkennen en melden van verdachte zaken. Arends doet daarnaast een klemmend beroep op de landelijke overheid. „Om criminaliteit in de sierteeltsector echt stevig aan te pakken, is erkenning van de problematiek en structurele financiële ondersteuning essentieel.”
De Katwijkse burgemeester Visser: „Ik wil niet dat hardwerkende en eerlijke werknemers en werkgevers in de sierteeltsector rond Rijnsburg de dupe worden van crimineel gedrag. Ik zet mij daarom vol in om criminele activiteiten onder de dekmantel van de sierteeltsector uit te bannen.”