Het zoontje van Lotte eet dingen die normaal gesproken niet door mensen worden gegeten. Maar spaghetti, dat voelt zo raar in je mond ....

© Foto Erna Faust

Ronneke van der Genugten

Het zoontje van Lotte eet dingen die normaal gesproken niet door mensen worden gegeten, hij lijdt aan de eetstoornis Pica. „Bij het schoonmaken van zijn kamer vind ik afgekauwde wattenstaafjes, propjes papier uit zijn leesboekjes en plastic deksels.”

Hij was zo trots als een pauw toen zijn babyledikant werd vervangen door een grote mensenbed. Zijn slaapkamer werd omgetoverd tot stoere jongenskamer met dito kussens. Vier maanden later treft moeder Lotte de vulling van een sierkussen. Het is het begin van een lange weg om te ontdekken dat haar zoon leidt aan de eetstoornis Pica.

„Wanneer hij lekker met zijn speelgoed zat te spelen, merkte ik wel dat hij veel in zijn mond stopte. Ik dacht dat het een beetje bij de leeftijd hoorde. Toen hij bijna drie jaar was, ging hij steeds meer op zijn kleding kauwen. De randen van zijn sokken waren favoriet. Hij trok steeds aan de draadjes, die daardoor langer werden. Daarna beet hij ze door en stopte het als een bolletje in zijn mond. Ik bleef maar uitleggen en waarschuwen dat het gevaarlijk was, en dat hij het niet mocht doen.”

„Hij raakte totaal in paniek als hij tijdens het poepen de draadjes uit zijn bil voelde komen. Ik heb ze er nog jaren uit moeten trekken. Ik vond op zijn slaapkamer vullingen van knuffels, hoofdkussens en dekbedden. Ik naaide alles weer netjes dicht en bleef eindeloos veel sokken kopen. Maar er kwam steeds meer: hij kauwt op zijn mouwen en op alle boorden van zijn kleding. We moeten enorm waakzaam zijn met speelgoed.”

Gevecht

Toen mijn zoontje vier jaar werd, ging hij naar school. Voor de herkenbaarheid van zijn werkjes hoefde de juf er geen naam op te zetten. Hij nam er vaak happen uit. Ik legde het dan naast zijn mond en zei met een glimlach: ’ ja, deze is van jou. De afdruk past precies’.”

„Toen ik tijdens het schoonmaken van zijn slaapkamer steeds meer afgekauwde wattenstaafjes, propjes papier uit zijn leesboekjes en plastic deksels vond, stapte ik naar de huisarts. Die stuurde ons door naar een kinderpsycholoog. Hier kwam uit dat mijn zoon aan de eetstoornis Pica lijdt.”

Inmiddels is mijn zoontje tien jaar en Pica is nog elke dag een gevecht, dat heel veel energie kost. Normale maaltijden leveren dagelijks discussie op omdat hij in zijn mond de voor ons zo normale structuren veelal niet als normaal ervaart. Hij eet geen spaghetti en geen sla. ’Het voelt raar in mijn mond’, zegt hij dan. Dan krab ik mezelf nog wel eens achter de oren en denk: ’ Nee, waar jij op kauwt en opeet wat niet mag, dat voelt dan niet raar’.”

Wat heb jij Om het Lijf?

Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.