Buurtkastje met noodzakelijke boodschappen voortaan ook in Leiderdorp: ’Neem een pak rijst of een pot broodbeleg mee’

Heleen Feenstra, Marijke van Pernis en Ellis Groothoff (vlnr) vullen het buurtkastje.

Heleen Feenstra, Marijke van Pernis en Ellis Groothoff (vlnr) vullen het buurtkastje.© Publiciteitsfoto

Theo de With
Leiderdorp

Ook Leiderdorp heeft voortaan een buurtkastje met daarin een aantal levensmiddelen. De initiatiefnemers volgen hiermee het voorbeeld van Woubrugge.

Het kastje, dat bedoeld is voor Leiderdorpers die moeite hebben om rond te komen, hangt aan de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan. Het is namelijk een initiatief van de protestantse gemeente in het dorp.

Marijke van Pernis, een van de initiatiefnemers, maakt de vergelijking met de voedselbank. Een belangrijk verschil is dat mensen bij de voedselbank moeten aantonen dat hun inkomen zo laag is dat ze recht op steun hebben. Dat hoeft bij dit buurtkastje niet.

,,Ben je iemand die in de winkel moet wikken en wegen wat je koopt, omdat je zo krap bij kas zit, loop dan gewoon even langs het buurtkastje en neem een pak rijst of een pot broodbeleg mee’’, aldus Van Pernis. ,,Als je het kastje maar niet helemaal leeghaalt en wat voor een ander overlaat.’’

De gelovigen werden geïnspireerd door een verhaal in het Leidsch Dagblad over een vergelijkbaar initiatief in Woubrugge. ,,Als diaconie besloten we in één dag: dat gaan wij ook doen’’, stelt Marijke van Pernis.

,,Het is een kastje door en voor Leiderdorpers’’, aldus Heleen Feenstra, die samen met Ellis Groothoff oplet dat het gevuld blijft. ,,We vragen mensen om bij de supermarkt eens iets extra’s mee te nemen en dat neer te zetten. Het gaat om houdbare producten, en geen rookwaren of alcohol. Blikken soep, een zak pasta of een tandenborstel: het kan allemaal.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.