Gevelsteen Sassenheimse bollenvilla Twin’s Home terug op oude locatie
De gevelsteen is teruggeplaatst op de plek waar de villa ooit stond.© foto SOS
Vijf jaar na de ontdekking van de gevelsteen van Twin’s Home is de oude gevelsteen weer teruggebracht op zijn oorspronkelijk locatie bij de twee monumentale beuken aan de Hoofdstraat in Sassenheim. De steen lag in de oprit bij een woning aan de Koningstraat. Stichting Oud Sassenheim (SOS) heeft de eigenaar opgespoord en toestemming gekregen de steen terug te brengen naar zijn oorspronkelijke plaats.
Met gemeentelijke hulp is dat afgelopen week gerealiseerd in het paviljoentje aan de Hoofdstraat waar vroeger het imposante dubbelwoonhuis Twin’s Home stond.
Twin’s Home werd in 1890 gebouwd voor bollenkweker Henri Roozen, die er ook een bollenschuur bij bouwde. Aanvankelijk heette de dubbelwoning geen Twin’s Home.
De ene helft heette toen Bloomfield en de andere Zomerzorg. Begin jaren ’20 kocht J.A. van der Voort het woonhuis en de bollenschuur. In 1925 liet hij achter de bestaande bollenschuur een grote uiterst moderne bollenschuur bouwen. Rond die tijd moet ook de gevelsteen Twin’s Home in de dubbelwoning zijn aangebracht, precies in het midden.
In 1945 overleed Van der Voort. Na het vertrek van de familie van der Voort hebben nog diverse families in het dubbelhuis gewoond. Ook heeft er een poos een afdeling van de Plantenziektekundige Dienst in gezeten.
(Tekst gaat door onder de foto)
Twin’s Home.© foto SOS
Bollenexporteur Fred de Meulder heeft in 1950 de bollenschuren gekocht. Midden jaren 80 vertrok hij naar Lisse en werden de schuren daarna gebruikt als werkplaats voor de kistenfabriek van Bakker. De bollenschuren zijn afgebroken in 2007. Twin’s Home onderging al eerder hetzelfde lot in 1991.
In samenspraak met bewoners uit de buurt en de eigenaar van de steen heeft Stichting Oud Sassenheim de locatie bepaald en de steen, die in tweeën was, laten repareren en laten reinigen. Bij de steen is een ANWB informatiebord geplaatst met tekst en foto’s van Twin’s Home en het omringende bollenland waarop ‘diepdelvers’ nog bezig zijn met spa de grond te bewerken (1950).
Op het informatiebord is een QR code aangebracht, zodat bezoekers via internet de historie kunnen nalezen.