Opening Keukenhof tot nader order uitgesteld: ’Helaas is ons gemeld dat we geen toestemming krijgen’

Medewerkers van Keukenhof plantten in oktober 2020 bloembollen voor dit seizoen, maar het is nog onduidelijk wanneer het publiek het resultaat kan bewonderen.

Medewerkers van Keukenhof plantten in oktober 2020 bloembollen voor dit seizoen, maar het is nog onduidelijk wanneer het publiek het resultaat kan bewonderen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Peter van der Hulst
Lisse

Keukenhof moet de opening van de bloementuin in Lisse vanwege het coronavirus noodgedwongen uitstellen. „Helaas is ons vandaag gemeld dat Keukenhof geen toestemming krijgt om op 20 maart aanstaande te openen voor publiek”, laat directeur Bart Siemerink in een bericht aan relaties weten.

Siemerink spreekt van ’een enorme teleurstelling voor iedereen die bij Keukenhof betrokken is en een jaar lang heeft gewerkt aan de voorbereiding’. Achter de schermen is veel contact geweest om op 20 maart gewoon open te kunnen gaan. „Wij hebben veel overleg gevoerd met de verschillende overheidsinstanties omdat we ervan overtuigd zijn dat het bloemenpark veilig open kan gaan en dat we daar veel bezoekers een plezier mee doen.” Wanneer Keukenhof wel de deuren kan openen is nog onduidelijk.

Het is voor het tweede jaar op rij dat de toeristentrekker in Lisse hard wordt geraakt door de coronacrisis. Was de bloementuin in 2019 nog goed voor anderhalf miljoen bezoekers, vorig jaar bleven de toegangspoorten gesloten. Als alternatief plaatste Keukenhof op internet virtuele rondleidingen. Filmpjes die 23 miljoen keer werden bekeken.

Siemerink hield er in februari al rekening mee dat het met alle coronamaatregelen opnieuw een bijzonder seizoen zou worden. Om die reden deed Keukenhof op voorhand al verschillende aanpassingen. Zo konden de toegangsbewijzen alleen online worden aangeschaft en golden die voor een specifieke dag en tijdstip. Dat alles om de bezoekersstroom in goede banen te leiden. De molen en Tulpomaniatentoonstelling zouden sowieso dicht blijven en ook zou het niet mogelijk zijn om met ’Jacoba van Beieren’ op de foto te gaan. Opening van de horeca zou afhankelijk zijn van de dan geldende regels.

Keukenhof ging voor dit jaar uit van zo’n achthonderdduizend bezoekers, die voornamelijk uit Nederland en direct omringende landen zouden komen. Met dat bezoekersaantal zou de bloementuin overigens niet helemaal quitte spelen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.