Eerste lentestorm raast over Nederland: windstoten met snelheden tot 110 kilometer per uur

Donderdag stormdag. In het hele land komen er zware windstoten voor van 80 tot 90 kilometer per uur, en in het noorden en westen van 100 tot 110 kilometer per uur. In de loop van de ochtend worden die zwaarder. ’Vooral vanmiddag’ vallen er zware buien, meldt het KNMI.

De harde windvlagen kunnen schade aan gebouwen en bomen toebrengen en hinder voor het verkeer opleveren, zeker in de kustgebieden. Het KNMI heeft voor donderdag voor het hele land code geel afgekondigd.

Volgens Weer.nl ligt het hoogtepunt rond het middaguur. Aan zee is de wind stormachtig (windkracht 8) en aan de Noord-Hollandse kust, het Waddengebied en mogelijk het IJsselmeer zelfs windkracht 9, storm dus. In het hele kustgebied komen windstoten met snelheden tot 110 kilometer per uur voor, in het binnenland is dat tot 90 kilometer per uur. Lokaal kan er een bui vallen, vooral ’s middags.

In de loop van donderdagmiddag neemt de wind langzaam weer af, maar aan de kust blijft het onstuimig. Het blijft tot en met maandag flink waaien en regenen, zeker aan zee staat er een krachtige wind.

Vaccinatielocaties sluiten deuren

Door de voorspelde storm zijn coronavaccinatielocaties van de GGD in Alkmaar en Middenmeer donderdag 11 maart gesloten. „Er wordt windkracht 8 verwacht dus is besloten dat onze tenten tijdelijk op slot gaan”, aldus GGD-directeur Edward John Paulina.

,,In principe wordt geprobeerd afspraken naar Den Helder te verplaatsen, anders krijgen mensen die langs hadden zullen komen een nieuwe afspraak.’’

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.