Democratie op het station even vertraagd door verkeerde stekker

Wachten op het stemmen.© Foto Hielco Kuipers

Ivo Laan
Leiden

Om iets over half acht staat Rob van den Hoogen (72) al te trappelen bij het stembureau naast station Leiden, een van de weinige stationslocaties waar stemmers op de eerste stemdag al terecht kunnen. Maar de start van de democratie, die vanaf half acht had moeten beginnen, laat nog even op zicht wachten. De portakabin zit nog in het donker.

,,Verkeerde stekker naar het aggregaat’’, legt iemand uit die hard werkt aan een oplossing. Dus voorlopig staat de handgel voor de deur er nog werkloos bij. Ook de beveiliger voor de deur die zorgt dat iedereen netjes op afstand in de rij staat, heeft het nog rustig, er is geen lange rij waardoor juist de kwetsbaren die vandaag al mogen stemmen misschien extra risico lopen.

Om tien over half acht is er stroom en dus licht en mag de al gevaccineerde Van den Hoogen naar binnen. ,,Ik vind het wel prettig dat je als oudere eerder mag stemmen. Hoef je niet te dringen in het klein stemhokje.’’ Behalve in Leiden mag er vandaag en dinsdag ook al in Hilversum en nog drie andere plekken op stations in Nederland worden gestemd. Hoewel de stembureaus vandaag ’in principe’ bedoeld zijn voor stemmers die behoren tot een risicogroep, wordt dat niet gecheckt. Iedereen met een geldige stempas zonder klachten mag stemmen.

(Tekst gaat door onder de foto)

,,Het is wel proppen met het stemformulier’’, zegt Rob van den Hoogen.© Foto Hielco Kuipers

De stem van Van den Hoogen in Leiden is naar de VVD gegaan. ,,Ik vind dat Rutte het goed gedaan heeft, maar ik ga stemmen op de eerste vrouw op de lijst. Wie dat is? Geen idee eigenlijk.’’ Iemand anders in de rij: ,,De nummer twee is Tamara van Ark.’’ Van den Hoogen: ,,Oh ja die.’’ Dan schuifelt hij naar binnen. Binnen is er licht maar echt perfect is het niet. En het stemformulier in de stembus krijgen is nog wel een dingetje. ,,Dat is proppen. Bijna niet te doen.’’

Daarna is de beurt aan de 24-jarige Vincent die ook buiten zijn mondkapje op houdt en dat is niet voor niets. ,,Ik heb een auto-immuunziekte dus ik vind het wel prettig om nu al te mogen stemmen.’’ Zijn stem gaat naar een partij ’in het midden’.

Een oudere vrouw is daarna aan de beurt. Haar stem is naar Kaag (D66) gegaan. Ze is niet te spreken over de stemlocatie in de portakabin. ,,Nu is het droog maar wat als het slecht weer is? Dan staan alle kwetsbare mensen buiten in de regen. Terwijl er even verderop gewoon een locatie leeg staat.’’

Op woensdag 17 maart zijn er meer stembureaus geopend op stations. Dan kan er onder andere worden gestemd op stationslocaties in Alkmaar, Haarlem, Zandvoort, Hilversum, Baarn en Purmerend.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.