Loterijgeld voor drie Leidse musea: Oudheden besteedt het geld deels aan de reconstructie van een Romeinse weg

Bij Valkenburg is een Romeinse weg opgegraven.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Een drietal Leidse musea is in de prijzen gevallen bij de BankGiroLoterij. Ze hebben geldbedragen gekregen van vijf tot meer dan acht ton.

Normaal houdt de BankGiroLoterij rond deze tijd van het jaar het zogeheten Goed Geld Gala. Dan wordt bekendgemaakt welke geldbedragen de loterij schenkt aan culturele instellingen in Nederland. Vorig jaar werd dit gala nog in Naturalis gehouden.

Naturalis is nu ook een van de musea in Leiden, die op een fiks bedrag mogen rekenen: 732.829 euro. Het natuurhistorisch museum heeft geen specifieke bestemming voor het geld. ,,We zetten het in voor onze missie om meer aandacht te vragen voor de natuur en de biodiversiteit’’, zegt Corine van Impelen namens Naturalis.

Het Nationaal Museum van Wereldculturen, waarvan Volkenkunde in Leiden deel uitmaakt, ontvangt liefst 810.300 euro. Volgens een woordvoerster wordt het geld deels gereserveerd voor de herinrichting van Museum Volkenkunde. De rest wordt ingezet voor aankopen. ,,Wij hebben niet alleen oude objecten, maar kopen ook steeds vaker moderne kunst aan.’’

Het Rijksmuseum van Oudheden is verblijd met een geldbedrag van 516.644 euro. Museumdirecteur Wim Weijland reserveert altijd een deel van dat bedrag voor aankopen. ,,Maar dat is afhankelijk van wat er mogelijk op ons pad komt. Een substantieel deel van het geld besteden we aan de reconstructie van de Romeinse weg, die bij Valkenburg is gevonden. In de Tempelzaal moeten bezoekers deze belangrijke weg onder dik glas kunnen bekijken.’’

Weijland hoopt in september met dit karwei te kunnen beginnen. ,,Het museumgebouw is een monument en dus wachten we op de nodige vergunningen. We zullen zelfs een archeologische opgraving in ons eigen museum moeten doen. Helaas moet het museum dan weer voor korte tijd dicht.’’ De rest van het geschonken geld besteedt Oudheden aan de restauratie van de sarcofaag van Simpelveld en de tentoonstelling over keizer Domitianus, die in het najaar te zien is.

Dertien musea in Zuid-Holland hebben een schenking van de loterij gekregen met een totaalbedrag van ruim 6,7 miljoen euro. Het Mauritshuis in Den Haag kreeg met 2,2 miljoen euro het hoogste bedrag.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.