Raad Kaag en Braassem worstelt met de vraag hoe open je kunt zijn met containerwoningen

Een containerwoning.
Kaag en Braassem

Prima dat we gestopt zijn met de zoektocht naar de beste plek voor het huisvesten van bewoners die niet in een gewone woonwijk passen. Maar waarom moet de nieuwe zoektocht er totaal anders uitzien dan de vorige, met een openheid waarvan tot nu toe werd gezegd dat dat niet kan?

Met die vraag worstelen partijen als Pro Kaag en Braassem, CDA en D66, bleek maandagavond tijdens een ingelaste discussie over de huisjes. Ze werden landelijk nieuws toen een gemeentelijk plan over de strategie rond hun plaatsing op de eigen site terecht kwam. Het deed de pers af als sensatiezoekers en gaf inwoners van het dorp waar de huisjes gedacht waren, Rijnsaterwoude, het idee dat informatie wordt achtergehouden.

De fractievoorzitters gaven burgemeester en wethouders vorige week maandag dan ook de opdracht om snel te werken aan het herstellen van het vertrouwen bij inwoners. In hun vergadering van dinsdag kwamen B en W, na een discussie van drie uur, tot de conclusie dat dat alleen kan door het proces stop te zetten. „De beelden die ontstaan zijn, gaan het proces anders frustreren”, verklaarde verantwoordelijk wethouder Petra van der Wereld. „Terwijl je juist in alle vertrouwen dit soort zaken moet regelen.”

Specialisten

Ook de gekozen plek aan de Kalmoeslaan was, door de landelijke aandacht die hij kreeg, onhoudbaar geworden volgens D66-fractieleider Nick van Egmond. „Het zou een toeristische attractie kunnen worden.” Dat er een nieuwe zoektocht komt, lijkt hem dan ook logisch. Hij snapt alleen niet waarom B en W die in alle openheid willen voeren, terwijl altijd is benadrukt dat zo’n zoektocht zoveel mogelijk in stilte moest gebeuren. „Het zou geen zin hebben om onnodig onrust te veroorzaken als later bleek dat een locatie toch niet gekozen werd. Maar het was ook ten behoeve van de nieuwe bewoners met behoefte aan een prikkelarme omgeving.”

Op zijn vraag wat De Binnenvest daarvan vindt, de specialisten in het geheel, antwoordde de wethouder dat ze dat niet weet. „We zijn tot nu toe vooral met de afhandeling bezig geweest en hebben nog geen contact met ze gehad over de toekomst.” Tijdens een persconferentie van het college had ze vorige week benadrukt daar, gezien haar kennis en kunde, een rol voor zichzelf in te zien.

Het CDA leek daar allerminst van overtuigd. Zo wilde fractieleider Anja de Rijk weten welke kennis en kunde de wethouder nu eigenlijk inbrengt, wat VVD-fractieleider Peter van Dijk ’erg laag en zeer ongepast’ noemde.

Openbaar

Verder benadrukte hij graag dat niet alleen Pro Kaag en Braassem, CDA en D66 voor een openbare discussie waren, maar ook VVD en SVKB. Onder meer om nog eens goed te kunnen benadrukken dat openheid juist wordt gekoesterd in de gemeente. Voor zover dat kan tenminste. Maar tevens om duidelijk te maken dat de lokale pers juist wordt gekoesterd en er, als er dingen fout gaan, goed wordt gezocht naar ’leerpunten’. En ook daar bleek de wethouder druk mee.

Het bracht de liberaal Van Dijk tot de conclusie dat iedereen fouten maakt, ’weet zeker ook mevrouw De Rijk’ van het CDA. „Maar waar heb je meer aan, aan iemand die je een hand geeft of iemand die je een schop na geeft?”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.