Gerben Wiersma stopt per direct als bondscoach van de Nederlandse turnsters. Opstappen kan niet los worden gezien van turncrisis

Gerben Wiersma.

Gerben Wiersma.© Foto Hollandse Hoogte/ANP

Marco Knippen
Beekbergen

Gerben Wiersma is per direct opgestapt als bondscoach van de Nederlandse turnsters. Hij zegt ’de overtuiging, het enthousiasme, de toewijding en de energie die ik van anderen vraag en dus ook van mezelf eis’ niet meer te kunnen opbrengen. Zijn vertrek kan niet los worden gezien van de crisis waarin het turnen verkeert.

Wiersma fungeerde acht jaar als eindverantwoordelijke. Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 richtte hij zich meer op de beleidsmatige kant en liet hij het trainingsgedeelte over aan bondstrainer Vincent Wevers. Een opvolger wordt voorlopig niet aangesteld. Bram van Bokhoven, de bondscoach van de mannen, gaat zich ook over de vrouwen ontfermen.

Vergrootglas

,,Ik ben me ervan bewust dat onze mooie sport onder een vergrootglas ligt’’, lichtte Wiersma zijn besluit toe. ,,Ook ikzelf ben daarin onderwerp van gesprek. Hierdoor heb ik mijn aandacht minder kunnen richten op het primaire proces. Dat is vanzelfsprekend een factor in mijn afweging geweest.’’

Wiersma raakte eind juli vorig jaar in opspraak. Daags na een interview in deze krant met oud-bondscoach Gerrit Beltman, die toegaf turnsters decennialang stelselmatig fysiek en geestelijk te hebben mishandeld en verklaarde dat ook andere trainers over de schreef waren gegaan, werd hij samen met Wevers beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

De Nederlandse gymnastiekunie (KNGU) legde na een reeks onthullingen over misstanden tijdelijk het nationale topsportprogramma bij de vrouwen stil en zette het tweetal op non-actief. Na de hervatting begin september hield een onafhankelijke waarnemer op de centrale trainingslocatie in eerst Nijmegen en inmiddels Heerenveen toezicht.

Het ogenschijnlijk abrupte vertrek, waar Wiersma volgens eigen zeggen sinds de kerst over had nagedacht, komt op een opvallend moment. Evenals 24 andere turncoaches loopt tegen hem een tuchtzaak bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Komende dinsdag wacht hem een hoorzitting. Daarnaast staan de komende maanden in het teken van de samenstelling van het vierkoppige team dat tijdens de Spelen in Tokio deze zomer in actie komt. Een van de kandidates is Sanne Wevers, de regerend olympisch kampioene op de balk en dochter van de aangebleven bondstrainer.

Weerslag

De aanloop is tot nu toe verre van ideaal geweest. Eerst dwong de covid-19-pandemie en de daaraan gekoppelde ’lockdown’ de turnsters tot improviseren, waarna alle ophef zijn weerslag had. Zo verbrak de KNGU begin december ’vanwege onoverbrugbare opvattingen’ de samenwerking met de eveneens van grensoverschrijdend gedrag betichte en bij het topsportprogramma betrokken clubtrainers Frank Louter en Patrick Kiens.

Eind april, uitgerekend als het EK het eerste meetpunt vormt, wordt het Verinorm-rapport over de aard en omvang van de turnmisstanden verwacht. Twee maanden later wordt, na nog twee testwedstrijden, de olympische ploeg bekendgemaakt.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.