Leidse Langegracht jaar lang voor minimaal de helft afgesloten

De Langegracht als werkterrein.© Foto Hielco Kuipers

Afgesloten.© Foto Hielco Kuipers

Rood en wit regeert.© Foto Hielco Kuipers

1 / 3
Loman Leefmans
Leiden

Een van de drukste wegen in de Leidse binnenstad is vanaf deze week voor een jaar lang grotendeels afgesloten. De Langegracht ondergaat in die periode enkele grondige wijzigingen, ’van gevel tot gevel’, zo meldt de gemeente.

De Langegracht maakt deel uit van de Centrumroute. Dat is een tracé van bestaande straten die dusdanig worden opgeknapt en veranderd dat een snelle verbinding ontstaat tussen zuidkant en de noordwestkant van de binnenstad. Oftewel; van de Jan van Houtbrug, via onder meer Hooigracht en Langegracht naar het station. De kommarotonde bij de Jan van Houtkade en de geheel vernieuwde Hooigracht en Pelikaanstraat zijn onderdelen van de Centrumroute die inmiddels zo goed als af zijn. Het totale project, deels bedoeld om lijnbussen een betere, snellere doorgang te verschaffen, werd bij aanvang geschat op 22 miljoen euro.

Aannemer KWS heeft in de afgelopen periode heel wat metingen en ander onderzoek uitgevoerd op de Langegracht. Nu is de uitvoering aan de beurt. De rijbanen worden overal even breed gemaakt, de oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers worden duidelijker en veiliger, en bovendien komt er een brede middenberm met die met allerlei vormen van groen wordt opgefleurd. De verfraaiingen gaan wel ten koste van parkeergelegenheid.

Het eerste half jaar van de klus wordt gewerkt aan de rijbaan aan de kant van het Energiepark en -centrale, daarna is de strook aan de kant van het politiebureau en de grootwinkelbedrijven aan de beurt. Tijdens de klus blijft de Langegracht open voor fietsers in beide richtingen. En de gemeente benadrukt dat woningen en winkels bereikbaar blijven.

Als de Langegracht eenmaal af is, komen ook de zijstraten Oude Herengracht en de Houtmarkt aan de beurt en daarna gaat het opknappen van de Centrumroute verder via Lammermarkt en Schuttersveld.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.