Nadine Stemerdink (PvdA) nieuwe burgemeester van Voorschoten

Marieta Kroft
Voorschoten

Nadine Stemerdink wordt de nieuwe burgemeester van Voorschoten. Ze is nu wethouder voor de PvdA in Leidschendam-Voorburg.

Dat heeft VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen maandagavond na afloop van een besloten raadsvergadering bekendgemaakt. Van Meenen is de voorzitter van de vertrouwenscommissie bestaande uit acht fractievoorzitters. Deze commissie deed op basis van gesprekken met een aantal sollicitanten een voordracht en die is maandagavond door de gemeenteraad overgenomen.

,,De gemeenteraad zocht in de nieuwe burgemeester een daadkrachtige bestuurder met een warm hart voor de samenleving, een boegbeeld voor het dorp en de nieuwe gemeentelijke organisatie en een aanjager van de samenwerking in de regio’’, sprak Van Meenen. ,,De gemeenteraad ziet in Nadine Stemerdink deze burgemeester. Zij kent Voorschoten en de regio goed. Zij schakelt makkelijk tussen wat er speelt op persoonlijk- en straatniveau en wat zich afspeelt in grotere bestuurlijke verbanden. Nadine Stemerdink is empathisch, positief, laat zich zien als teamspeler en heeft een aanstekelijk enthousiasme.’’

Lees ook: PvdA’er Nadine Stemerdink burgemeester in VVD-bolwerk Voorschoten: ’Toen ik de profielschets las, dacht ik: ’dit is op mijn lijf geschreven’. Vandaar deze sprong in het diepe’

Stemerdink is nu wethouder in Leidschendam-Voorburg, waar zij eerder ook raadslid was (PvdA). Daarvoor was zij onder meer senior beleidsmedewerker bij het Kabinet commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. Als wethouder heeft zij ervaring op de voor de burgemeester relevante onderwerpen openbare orde, veiligheid, personeel en organisatie.

Zestien mannen en evenveel vrouwen solliciteerden op de vacature die ontstond door het vertrek per 1 november van Pauline Bouvy (VVD) om gezondheidsredenen.

Van de 32 sollicitanten viel sowieso de helft al af omdat ze geen bestuurlijke ervaring hadden. De overige zestien maakten meer kans: zij zijn wethouder dan wel burgemeester geweest, of hebben een vergelijkbare bestuurlijke functie vervuld. De Voorschotense gemeenteraad gaf aan ervaring in het openbaar bestuur belangrijk te vinden, te meer omdat het huidige college al veel wisselingen heeft gehad in de afgelopen anderhalf jaar.

De nieuwe burgemeester kan wel eens de laatste van Voorschoten als zelfstandige gemeente zijn, liet commissaris van de koning Jaap Smit bij de ontvangst van de profielschets op 16 november doorschemeren. Dit in verband met een mogelijke fusie tussen gemeenten in de Leidse regio.

De commissaris vond dat de nieuwe burgemeester moet weten dat de Leidse regio volop aan de slag moet met een intensievere samenwerking al dan niet uitmondend in een fusie. ,,Het duurt al eindeloos’’, zei hij destijds. ,,Elke keer komen er weer nieuwe onderzoeken. Ik weet niet wat er nu nog te onderzoeken valt.’’

Stemerdink wordt op 17 mei geïnstalleerd. Tot die tijd blijft Charlie Aptroot (70) waarnemer.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.