Ook Leidenaars in de bijstand mogen tot 1.200 euro aan giften ontvangen

Tot 1.200 euro hoeft niet te worden gemeld.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Leidenaars in de bijstand mogen tot 1.200 euro per jaar aan giften aannemen, zonder dat ze daarvoor worden gekort en een boete krijgen. Dat is de strekking van een PvdA-motie die begin volgende maand in de gemeenteraad wordt behandeld.

Bijstandsfraude kwam eind vorig jaar landelijk in de schijnwerpers na een bijzonder geval in de gemeente Wijdemeren. Daar kreeg een vrouw met een bijstandsuitkering, maandelijks wat boodschappen toegestopt van haar moeder. Dat leverde uiteindelijk een boete op van 7.000 euro.

Zowel landelijke media als landelijke politiek spraken schande van deze zaak. Inmiddels is een motie in de Tweede Kamer aangenomen waarin staat dat bijstandsgerechtigden giften met een maximum van 1.200 euro per jaar mogen ontvangen. En er ligt ook een wetsvoorstel om dat bedrag op te trekken naar 1.500 euro.

Het kan echter, mede door de verkiezingen en de formatie, nog wel even duren voordat die regels van kracht zijn. Daarom wil de PvdA-fractie dat Leiden, in navolging van een hele reeks andere gemeenten, de 1.200 euro-regeling alvast plaatselijk invoert. Zodat Leidenaars met een uitkering niet meer ’elk cadeautje, tas met boodschappen of andere gift, hoe klein ook, volgens de inlichtingenplicht moet melden bij de gemeente.’ Dat scheelt de gemeente ook weer werk.

Uit gemeentelijke gegevens blijkt dat in 2019 er 88 boetes zijn uitgedeeld aan Leidse bijstandsgerechtigden. In nog eens 70 gevallen moest (een deel van) de uitkering worden terugbetaald. In 2020 ging het om 54 en 41 gevallen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.