Bouw appartementencomplex ’t Lage land is begonnen op de plek van het gelijknamige café in Oud Ade

Waar in november nog café ’t Lage land stond, aan de Leidseweg in Oud Ade, wordt hard gewerkt aan appartementencomplex ’t Lage land.
© Foto Hielco Kuipers
Oud Ade

Vier maanden na de sloop van café ’t Lage land aan de Leidseweg in Oud Ade is, op dezelfde plek, deze dinsdag de bouw van het gelijknamige appartementencomplex begonnen.

Met het oog op de bebouwing in de buurt, wordt niet op de ouderwetse manier geheid. In plaats daarvan worden de benodigde palen ter plekke ’gestort’.

Eerst wordt er een holle buis met een deksel aan de onderkant zo de grond in gedraaid dat die leeg op de plek arriveert waar-ie moet zijn: de draagkrachtige laag die hier op zo’n zestien meter diepte ligt. Nadat er beton in die buis is gestort, met bewapening en al, wordt-ie omhoog gehaald om iets verderop hetzelfde kunstje te vertonen. Al even trillingsarm.

In totaal moeten zo 61 palen ontstaan, elk met een diameter van veertig centimeter. Het is een klus die drie tot vier dagen in beslag neemt. Of-ie ook gelukt is, weet je pas na een week. Alleen uitgehard beton kan namelijk worden getest en doorgemeten op zaken als breuken.

Blijkt alles in orde, dan start de week erna het grond- en betonwerk. Zo moet er ontgraven worden voor de fundering en de betonvloer voor het souterrain. En dat kan pas als de palen erin zitten. Als alles meezit kunnen de bewoners de tien appartementen veertien maanden later betrekken.

Niet heien, maar boren is het motto in Oud Ade.
© Foto Hielco Kuipers

Negen van de tien appartementen heeft Bouwbedrijf Van der Geest Oud Ade, dat grenst aan het bouwterrein, verkocht aan inwoners van Oud Ade, Rijpwetering en Hoogmade. Nummer tien gaat naar een koper uit Leiden. Er zitten starters bij maar ook tachtigplussers.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.