Lokale Partij Leiderdorp dringt aan op maatregelen bij Spanjaardsbrug

Leiderdorp moet maatregelen nemen om de veiligheid voor fietsers bij de Spanjaardsbrug te verbeteren, vindt fractievoorzitter Hugo Langenberg van de LPL.

Leiderdorp moet maatregelen nemen om de veiligheid voor fietsers bij de Spanjaardsbrug te verbeteren, vindt fractievoorzitter Hugo Langenberg van de LPL.© Foto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

Ook al wordt de Spanjaardsbrug tussen Leiden en Leiderdorp over enkele jaren volledig afgesloten voor snelverkeer, de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) vindt toch dat er nu maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid van overstekende fietsers te verbeteren. De partij dient daarom maandagavond in de gemeenteraad een motie in

Volgens fractievoorzitter Hugo Langenberg van de LPL zijn er de Splinterlaan nabij de Spanjaardsbrug geregeld bijna-aanrijdingen. De oorzaak, zegt hij, is het sluipverkeer dat daar het inrijverbod negeert sinds de bussluis werd weggehaald.

’Fietsers moeten op een zo veilig mogelijke manier de openbare weg kunnen gebruiken, zeker in een tijd waarin aan fietsverkeer prioriteit wordt gegeven’, stelt hij in de motie.

Het gemeentebestuur erkent dat de situatie ’niet optimaal’ is, maar vindt het zonde om nog veel geld te steken in extra veiligheidsmaatregelen, nu zowel Leiden als Leiderdorp heeft besloten dat de Spanjaardsbrug wordt gesloten voor snelverkeer zodra de zogenoemde Leidse Ring Noord klaar is over de verderop gelegen Zijlbrug.

De kosten van permanent cameratoezicht of het opnieuw installeren van een verzinkbare paal in het wegdek van de Splinterlaan vinden burgemeester en wethouders ’niet proportioneel’. Beide oplossingen zouden meer dan 40.000 euro kosten. Meer toezicht door gemeentelijke handhavers is maar ’zeer beperkt mogelijk’, aldus het gemeentebestuur, omdat de BOA’s ’zeker in deze tijd veel andere werkzaamheden en prioriteiten hebben’.

Langenberg vindt dat Leiderdorp toch de knip moet trekken voor meer veiligheid, ’voordat er fietsers gewond raken of erger’. Zijn motie wordt maandagavond besproken in de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.