Ook hoogbouw moet in Kaag en Braassem sociaal en betaalbaar zijn, in ieder geval voor een deel

Ook in Kaag en Braassem mag het straks, in navolging van Chicago, wat hoger.
© foto HDC Media
Kaag en Braassem

Ook wanneer woningbouw de hoogte in gaat in Kaag en Braassem, moet het sociaal en betaalbaar blijven. In ieder geval voor een deel. Dat bleek gisteravond tijdens de raadsvergadering, waar de door B en W geformuleerde visie op hoogbouw, uitbreiding en ’inbreiding’ werd besproken.

Die visie gunt stedenbouwkundigen een belangrijke rol bij het bepalen of hoogbouw ergens past, qua hoogte, soort bouw als de ruimte om het gebouw heen. Dankzij een motie van Pro Kaag en Braassem en D66 kwam daar wel wat bij. Ieder hoogbouw- of uitbreidingsplan moet namelijk sociale huur- of koopwoningen bevatten, dan wel middeldure huurwoningen, betaalbare koopwoningen, zorg-, senioren- en/of levensloopbestendige woningen.

Om duidelijk te maken dat het geen doel op zich mag zijn om een architectonisch ’hoogstandje’ te bouwen, verdween op aandrang van D66 het woordje ’landmark’ uit de nota. Immers, zo redeneert de partij in de aangenomen motie, hoogbouw is louter een middel om de schaarse bouwruimte in de gemeente ’effectief en passend in de omgeving te gebruiken’.

SvKB en CDA stemden tegen de hele visie. SvKB vindt dat het stuk niet voldoet aan de opdracht van de raad, namelijk dat iedere kern een eigen visie krijgt. Volgens het CDA biedt het stuk projectontwikkelaars te weinig helderheid vooraf. Bouwwerken gelden namelijk al als hoogbouw wanneer ze hoger worden dan 12 meter of - wanneer er een winkellaag onder is gedacht - 13 meter. Daardoor zou, net als in het verleden, op het laatste moment kunnen blijken dat een gebouw toch net te hoog is.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.