Roeister Karolien Florijn: ’Het is wel bijzonder dat we weer een EK gaan varen. Dat was namelijk ook de laatste wedstrijd die we hebben gehad’

Karolien Florijn.© Archieffoto

Karolien Florijn

Verschillende regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. Leidsch Dagblad volgt enkele van hen in hun voorbereiding. Onder andere roeister Karolien Florijn.

We maken ons in Italië op voor het EK dat volgende week in Varese van start gaat. We zijn nu met de nationale ploeg op trainingskamp in Pusiano, zo’n dertig kilometer van Varese. Het is wel bijzonder dat we weer een EK gaan varen. Dat was namelijk ook de laatste wedstrijd die we hebben gehad. Daarna was de kalender leeg en dit EK is naar voren gehaald. Daartussenin is er niets geweest. Wel apart dus.

De vorige keer wonnen we met de ’vier zonder’ goud en we hopen die lijn uiteraard door te zetten. De deelnemers zijn bekend en we komen uit in een veld van twaalf boten. Alle toplanden zijn van de partij. Ook de Britten die een nieuwe formatie hebben. Vorige keer waren ze er niet bij, dus ik ben benieuwd hoe ze voor de dag gaan komen. Maar aan de andere kant houd ik mij daar ook niet mee bezig. We zullen het toch gewoon zelf moeten doen.

Mijn broertje Finn is er ook bij op het EK en dat is echt superleuk. Hij is geselecteerd voor de skiff en het wordt zijn vuurdoop bij de senioren waar de beste skiffeurs van de wereld aanwezig zijn. Finn heeft zijn selectie volledig verdiend. Hij kreeg de kans op de trainingen en die heeft hij gepakt. Hij gaat super hard en daar ben ik heel trots op. Het is ook wel bijzonder dat Finn zo goed bezig is. Hij zit pas sinds twee jaar bij de skullmannen. In die korte tijd heeft hij zich bewezen. Dat is knap omdat het normaal gesproken een lang proces is om credits op te bouwen en in een goede boot terecht te komen.

De skiffeurs zijn meestal op de laatste dag aan de beurt, dus ik denk dat ik hem wel kan zien. Dat vind ik nu al spannend, want ik weet dat ik heel erg zal meeleven. Dat heb ik waarschijnlijk van mijn vader. Maar die is nog erger. Hij kijkt onze wedstrijden niet. Als wij starten zit hij zich meestal in de kantine te verbijten. Maar later kijkt hij de races wel altijd terug. En dan praten we er ook uitgebreid over. Het is voor hem een soort van bijgeloof geworden om niet te kijken. Maar ik ga Finn zeker aanmoedigen, ook al heb ik langs de kant geen invloed op zijn race.

trainen voor tokio

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.