Talitha Muusse stopt voortijdig met Op1

Talitha Muusse heeft besloten de laatste uitzending van Op1 niet te presenteren. Dat laat de presentatrice weten via Instagram. Muusse schrijft dat KRO-NCRV voorwaarden heeft gesteld aan haar optreden, die botsen met haar persoonlijke en professionele waarden. Zo zou ze van de omroep niet meer mee mogen praten tijdens politieke gesprekken aan tafel. "Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg", stelt Muusse.

Ze geeft aan dat het "een continue dialoog" is geweest tussen haar en KRO-NCRV over haar rol als talkshowpresentator. "Ik ben bij de omroep en Op1 gevraagd op basis van mijn maatschappelijke en activistische profiel", schrijft ze. Ze zou bij aanvang al aangegeven hebben haar rol als presentator te willen combineren met haar rol als opiniemaker en ondernemer.

Volgens de presentatrice is die combinatie door de nieuwe voorwaarden helaas niet meer mogelijk. "In de toekomst wens ik verschillende maatschappelijke rollen te combineren", aldus Muusse, die sinds januari op zondag de NPO-talkshow met Sven Kockelmann presenteert.

Goed overleg

Eerder deze week kwam de presentatrice in opspraak toen ze haar volgers op Twitter opriep om naar Den Haag te komen om daar na te praten over onder andere het debat over de 'verkenningschaos' en 'Omtzigtgate'. Daarvoor kreeg ze veel steun, maar ook kritiek. Zo liet WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes aan het AD weten haar actie "ongemakkelijk" te vinden. "Dit klinkt als een actievoerende mevrouw die haar maatschappelijke betrokkenheid toont en probeert te mobiliseren. Ik zou dat van mijn presentatoren niet zo prettig vinden, want dat vind ik geen journalistieke taak."

De KRO-NCRV laat weten het te betreuren dat Talitha Muusse de laatste uitzending van de talkshow Op1 zondagavond niet presenteert. Het voortijdig stoppen van Muusse is volgens de omroep wel in goed overleg verlopen. "We hebben besloten dat gelet op haar politieke activiteiten van de afgelopen dagen, de rol van presentator bij Op1 niet meer passend voor haar is", laat de omroep weten in een persbericht.

"Op1 vereist journalistieke onafhankelijkheid en heeft een presentator nodig die gesprekspartner kan zijn voor iedereen aan tafel. Daarom is samen met Talitha besloten dat zij vanavond de uitzending van Op1 namens KRO-NCRV niet presenteert", stelt de omroep.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.