Grasshoppers dwingt thuisvoordeel tegen Lions af door te winnen in Landsmeer

Noor Driessen met een jumpshot over Tanya Bröring.© Foto Hielco Kuipers

Joris Zandbergen
Katwijk

Tijdens de dubbele confrontatie met Landslake Lions heeft Sportiff Company Grasshoppers zich verzekerd van het thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs.

Het is juist de ploeg uit Landsmeer die de opponent zal zijn in die eerste ronde. Daarom was het voor de Katwijkse formatie zaak om minstens een van de twee wedstrijden tijdens het paasweekeinde te winnen.

Zaterdag lukte dat nog niet. Een week eerder had Grasshoppers nog koploper Bemmel verslagen, maar coach Axel Gouw zag voor de ’double header’ met Lions een aantal speelsters wegvallen. ,,Lotte van Kruistum en Rosalie Aandewiel zijn geblesseerd, Alissa van der Plas zit in quarantaine en Deborah Vos had een minutenrestrictie omdat ze ook niet fit is.’’

Dat maakte de rotatie van Grasshoppers een stuk kleiner, zodat het moeilijker het hoge tempo kon vasthouden dat Gouw graag ziet. In het eerste duel stond zijn ploeg in het derde kwart nog wel voor, daarna bleek Lions fitter en ook gretiger. ,,Defensief was het wisselvallig bij ons’’, zei Gouw.

Voor wedstrijd nummer twee had de coach twee uitdagingen geformuleerd: ,,Besef dat je je niet kunt sparen voor de eindfase en blijf bij het game plan, ook als het even tegenzit.’’ Maandag kwam zijn team beter voorbereid aan de start. Vos moest nog steeds enigszins gespaard worden, maar kon wel al meer minuten maken en de Katwijksen toonden zich een stuk strijdvaardiger.

,,Ik zag meer urgentie, we gaven alles’’, zei Gouw. ,,Er stond natuurlijk ook wat op het spel. Het was niet altijd even mooi maar we hebben heel hard gewerkt.’’ Na rust (36-37) hadden de Katwijksen voortdurend een kleine voorsprong. Die werd op een goed moment uitgebreid naar tien punten, en dat betekende eigenlijk het einde van de Landsmeerse kansen.

Grasshoppers, dat zaterdag de laatste competitiewedstrijd afwerkt, kwam vier punten los van Lions door de zege, en eindigt het reguliere seizoen op de vierde plaats. Dinsdag over een week begint het tegen Lions de verdediging van de in 2019 gewonnen landstitel. ,,Ik heb vertrouwen in die match-up als wij compleet zijn’’, zei Gouw.

Grasshoppers - Landslake Lions 58-67

Topscorers Grasshoppers: I. Kuijt 14, Driessen 12, Kulk 12.

Landslake Lions - Grasshoppers 66-72

Topscorers Grasshoppers: Vos 17, I. Kuijt 14, S. Kuijt 11, Govers 10.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.