Noordwijk bestrijdt armoede onder kinderen

Roza van der Veer
Noordwijk

De gemeente Noordwijk gaat meer doen om de armoede onder kinderen te bestrijden. Zo wordt meer geld uitgetrokken voor uitgaven voor school, maar voortaan ook om een cadeautje te kopen. Daarnaast kunnen volwassenen die van maximaal 120 procent van een bijstandsinkomen moeten leven, in aanmerking komen voor een laptop.

Zo’n vijf procent van de Noordwijkse kinderen groeit op in armoede. Het gaat daarbij met name om kinderen die in een eenoudergezin wonen. Noordwijk heeft de nodige voorzieningen om te zorgen dat deze kinderen wel gewoon kunnen meedoen op school en op de sportclub. Zo zijn er vergoedingen voor schoolkosten, fietskosten, laptop, een uitje en voor het bespelen van een instrument. Deze regelingen worden uitgebreid. Daarnaast komt er een vergoeding voor verjaardagscadeautjes. ,,Ouders kunnen hun kind een cadeautje geven, maar kinderen kunnen zelf ook meedoen als ze naar een feestje gaan’’, aldus wethouder Dennis Salman.

Noordwijk heeft ook een regeling waarbij senioren hulp krijgen bij de aanschaf van een laptop. Daarvoor kunnen nu ook volwassenen in aanmerking komen. Volgens wethouder Salman kan hiermee wellicht de kans op een betaalde baan worden vergroot. Tegelijkertijd gaat Noordwijk meer persoonlijke voorlichting over de bestaande regelingen geven én wordt het eenvoudiger om sommige voorzieningen aan te vragen. ,,Soms was dat nog best ingewikkeld maar voor lagere bedragen komt nu een lichtere toets’’, aldus Salman.

De nieuwe regelingen die in de nota ‘Volwaardige deelname’ staan, worden op 21 april besproken in de commissie welzijn.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.