Plotseling overlijden van maître Robb van Winden zorgt voor een grote schok in de schermwereld

© Foto Hielco Kuipers

Hein ten Berge
Leiden

Degentrainer Robb van Winden is afgelopen weekeinde plotseling overleden. Van Winden was als begeleider meegereisd naar het WJK in Caïro waar hij deel uit maakte van de bubbel van de nationale jeugdschermploeg. In afwachting van de uitslag van een coronatest verbleef hij op zijn hotelkamer waar hij ’s ochtends levenloos werd aangetroffen.

Als maître tilde hij het niveau van het degenschermen in Nederland fors omhoog. Het bestuur van de Koninklijke Nationale Algemene Schermbond is geschokt en spreekt van een tragisch verlies.

Van Winden was van 2003 tot 2012 als degentrainer verbonden aan het Leidse AEW. Daarna begon hij zijn eigen schermclub in Alphen aan den Rijn, Robbschermen. Hij leidde meerdere pupillen naar medailles op nationale kampioenschappen en stoomde talenten klaar voor EK’s en WK’s.

Van Winden stond bekend om zijn tomeloze ambitie en liet zich niet uit het veld slaan door een gebrek aan financiële middelen of tijdgebrek.

Omdat hij bij AEW Leiden niet genoeg trainingsuren kon maken met zijn pupillen, richtte hij zijn eigen vereniging op. Van Winden werd gedreven door de passie voor zijn sport. Dat Robbschermen niet in aanmerking kwam voor een topsportsubsidie, maakte hem alleen maar meer strijdbaar. Geld mocht nooit een drijfveer zijn om te kunnen presteren, vond hij. Hoe moeilijk dat soms ook was.

,,Op mijn leeftijd heb ik niet veel meer nodig’’, zei hij in 2013 bij de oprichting van zijn eigen club. ,,Een dak boven mijn hoofd is voldoende.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.