Leiderdorp wil met hoogbouw ’steentje bijdragen aan oplossen woningtekort’

Aan de Rietschans in Leiderdorp staat al een van de hoogste flatgebouwen van de regio.© Archieffoto

Aad Rietveld
Leiderdorp

Net als buurgemeente Leiden werkt Leiderdorp aan een nieuwe hoogbouwvisie. En net als in Leiden zal dat leiden tot hogere flatgebouwen op sommige plekken.

’Leiderdorp wil graag haar steentje bijdragen om het woningtekort op te lossen’, schrijft het gemeentebestuur in de aankondiging van de nieuwe hoogbouwvisie. Maar de polders rond het dorp moeten ’vrij blijven voor natuur en recreatie’. En dus moeten bouwers de lucht in.

De vorige hoogbouwvisie van Leiderdorp dateert van 2006 en die lijkt achterhaald. In die visie staat dat flats in woonwijken ’incidenteel’ dertig meter hoog mogen zijn en dat in het centrum van het dorp en langs de Engelendaal ’hoogteaccenten’ van 45 meter zijn toegestaan.

Op de voormalige ROC-locatie aan de Rietschans werd in 2019 al een zeventig meter hoge torenflat gebouwd, een van de hoogste van de regio. Dat gebeurde op aandringen van de gemeenteraad. Ook op andere plekken, zoals de Baanderij, wil de gemeente bij woningbouw flink de hoogte in. Critici noemden de plannen voor het bedrijventerrein al ’Manhattan aan de Rijn’.

Leiderdorpers mogen deze maand meepraten over de hoogbouwvisie. Op woensdag 14 maart is er een digitale bijeenkomst waar de gemeente de wensen en meningen van de inwoners hoopt te horen, in de week daarna wordt een digitale enquête gehouden. In juli ligt er een concept en is er een informatiebijeenkomst. De gemeente wil de hoogbouwvisie begin volgend jaar vaststellen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.