Leidsch Dagblad-verslaggever Wilfred Simons genomineerd voor Tegel: groot verhaal over grafkelders in Pieterskerk maakt kans op journalistieke prijs

Verslaggever Wilfred Simons bij de Pieterskerk.
© Illustratie Eric Coolen
Leiden

Leidsch Dagblad-verslaggever Wilfred Simons is genomineerd voor de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland. Simons publiceerde eind vorig jaar in Leidsch Dagblad een groot verhaal in twee delen over de grafkelders van de Pieterskerk.

Simons dook in het verhaal dat alle stoffelijke resten die in de loop der eeuwen in de Pieterskerk een laatste rustplaats hebben gevonden, zijn geruimd tijdens de grote restauratie van 1978-1982. Het gaat dan om stoffelijke resten van prominente Leidenaren als Boerhaave, Scaliger en de ouders van Rembrandt. Omdat het een groot mysterie was wat er met de overblijfselen was gebeurd, stelde de verslaggever zich ten doel om het voor eens en voor altijd uit te zoeken.

De verhalen zijn hier te lezen:

Het ware verrassende, onwaarschijnlijke en schokkende verhaal over de graven in de Pieterskerk

De Pieterskerk werd een zandput met luciferhoutjes; unieke middeleeuwse constructie werd achteloos vernield

Simons dingt mee naar een Tegel in de categorie lokaal/regionaal, waarin ook publicaties van De Limburger en Omroep Gelderland en Onderzoekscollectief Spit genomineerd zijn. Op 10 mei maakt De Tegel bekend welke nominaties worden verzilverd.

Vijftien jaar geleden ontstond De Tegel uit journalistieke prijzen zoals Het Gouden Pennetje. De prijs betoont eer aan journalisten en hun maatschappelijk relevante artikelen die hun uitwerking niet misten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.