Belangrijke getuige blijkt half maart te zijn overleden in moordzaak Hans Schonewille, alias de Indiaan

Leiden

Een belangrijke getuige die iets weet over de motieven van de moord op Hans Schonewille is half maart aan een hartaanval overleden. Dat meldt tactisch rechercheur ’Ramon’ van de politie Haaglanden in aflevering 3 van de podcast Moord op de Indiaan, alias voor Hans Schonewille.

Deze man die in Leiden woonde, vertelde de politie over de mogelijke motieven voor de moord op Schonewille, die een illegale lotto had en inmiddels ook in de drugs zat. Bij de moord zijn volgens deze getuige ’meerdere personen’ betrokken. Hij noemde ook diverse motieven.

De politie heeft op 16 maart de woning van de overleden Leidenaar doorzocht en heeft ’interessante goederen’ meegenomen die zijn gerelateerd aan de moord op Schonewille. ,,Deze getuige kwam al eerder in de onderzoeken naar voren en hij heeft uitgebreid met de politie gesproken”, zeg Ramon.

Lottoverleden

In deel drie van de podcast gaat het over het illegale lottoverleden van Schonewille, die 22 jaar geleden doodgeschoten werd gevonden op een parkeerplaats in Aarlanderveen.

Schonewille kocht in 1995 deze illegale lotto van zijn twee zwagers. De lotto draaide mee met de wekelijkse lotto. Deelnemers werden in de Leidse horeca gevonden. Spelers konden meespelen met drie cijfers voor vijf gulden en konden als ze alles goed hadden 1600 gulden winnen. Maar er waren ook lieden die voor duizend gulden per week gokten.

Zaken

In het begin gingen de zaken erg goed en kon Schonewille in een week tijd vele tienduizenden guldens ophalen. Volgens zijn weduwe Kitty heeft Schonewille wel eens één miljoen gulden in huis gehad. Maar na drie weken kon dat ook zo weer zijn verdwenen als hij veel moest uitbetalen. Dan werden de gouden sieraden met diamanten naar de lommerd gebracht omdat er moest worden uitbetaald en het zwarte geld op was.

Hersenbloeding

Na een hersenbloeding in 1997 ging het bergafwaarts met de lotto-activiteiten, omdat Schonewille niet ’scherp’ meer was. Toen de zwagers de lotto wilden afpakken, zou Schonewille in 1998 zelfs op een van de mannen hebben geschoten, maar hij miste. Er werd aangifte van gedaan, maar de politie kreeg het bewijs niet rond. Of Schonewille alleen schoot of met een Turkse handlanger, is niet duidelijk geworden. Sindsdien maakte hij een gejaagde indruk en ging hij aan de drank en drugs. Een paar weken voor zijn dood gaf Schonewille aan zijn broer de namen door van twee lieden die meer konden vertellen als hij er niet meer zou zijn.

Naast de lotto zocht Schonewille zijn heil in de drugshandel met Groot-Brittannië om aan geld te komen. Mogelijk is hij een afspraak met een paar criminelen niet nagekomen of hij had te weinig geld bij zich, vermoedt een rechercheur van destijds die op verzoek van de weduwe van Schonewille weer in de zaak is gedoken.

Lees ook: Politie krijgt diverse tips over 22 jaar oude moord op Hans Schonewille, alias de Indiaan

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.