Kunstwerk in het Leidse Ankerpark moet de herinnering aan de Grofsmederij levend houden

Zo moet het kunstwerk in het Ankerpark eruit gaan zien.

Zo moet het kunstwerk in het Ankerpark eruit gaan zien.

Theo de With
Leiden

In het Ankerpark in Leiden komt een kunstwerk te staan, dat de herinnering aan de voormalige Grofsmederij levend moet houden. Het krijgt de vorm van een schoorsteen.

Op de betreffende plek, niet ver bij de Meelfabriek vandaan, stond tot ver in de vorige eeuw de schoorsteen van de Grofsmederij. Het metaalbedrijf heeft tot 1978 bestaan en was een van de industriële bedrijven die het gezicht van Leiden bepaalden.

Het Ankerpark ligt op de plek van de Grofsmederij en herinnert in naam nog aan een van de producten die bij het bedrijf gemaakt werden.

In het park is nu alleen nog een stomp van de vroegere schoorsteen zichtbaar. Een nieuw kunstwerk moet Leidenaars en bezoekers van het Singelpark blijvend attenderen op het industriële verleden van de stad.

Burgemeester en wethouders hebben daar geen bezwaar tegen, omdat het beschermd stadsgezicht of de natuur er niet door worden aangetast.

De nog aanwezige stomp van de schoorsteen blijft intact. Hierboven komen een kegelvormige constructie van staal. Het wordt vijftien meter hoog en heeft de contouren van een schoorsteen. Het ontwerp wordt uitgevoerd door de GKB Groep in Barendrecht.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.