Langebrug Oud Ade begint nu echt vorm te krijgen

Vanaf de fietsbrug is het storten van beton op de autobrug goed te zien. In juli moet je ook daar weer overheen kunnen rijden.

Paul van der Kooij
Oud Ade

Hij begint er nu echt op te lijken, de vernieuwde Langebrug in Oud Ade. Op de liggers die enkele weken geleden waren gelegd, is deze vrijdag namelijk beton gestort. Vanaf de Leiderdorpse en de Ripse kant vond in totaal zo’n 120 kuub zijn weg, in de daarvoor klaar gelegde wapening.

En terwijl het eerder gestorte beton aan de ’Leiderdorpse’ kant van de Langebrug al hard wordt, komt er verse aanvoer van de Ripse kant. Een vrachtwagen of tien kwam deze vrijdag langs.© Taco van der Eb

Puin en zand gaan er straks voor zorgen dat hier een mooi aansluitend laagje asfalt op kan komen.© Foto Taco van der Eb

De komende tijd worden kolken gemaakt en bereiden de mensen van Hegeman Bouw & Infra B.V. de komst van de afsluitende asfaltlaag voor, op en in aanloop naar de brug. Op de brug is het een simpele afsmeerlaag, ervoor en erna worden de ’onderbanen’ opgetrokken uit puin en zand. Zo’n mix kan het nodige hebben en is handig bij onderhoud.

Ook het plaatselijke aannemersbedrijf dat tekende voor de naastgelegen fietsbrug, Gebroeders Van de Poel, komt nog even terug. Werknemers tekenen namelijk voor het remmingwerk, houten constructies die moeten voorkomen dat schepen het beton van de brug raken.

Onder de brug nemen de Gebroeders Van de Poel het straks weer even over.© Foto Taco van der Eb

Aanvankelijk was het de bedoeling dat al het werk eind mei klaar zou zijn. De verwachting is nu dat het een maandje langer gaat duren. Voor de grootste vertraging zorgde de machine die heipalen zou storten in ter plekke geboorde buizen: door corona stond die twee weken vast in België en in Oud Ade moest-ie ook nog eens langer aan de bak in Oud Ade. Toen de constructie helemaal was blootgelegd, bleek die namelijk iets meer versteviging nodig te hebben. Uiteindelijk kwamen hier 48 nieuwe palen te staan. Ook de vorst zorgde voor vertraging, een week maar liefst.

In het najaar van 2018 werd de Langebrug voor het eerst afgesloten. Reden: mogelijke betonrot. Vanaf september vorig jaar is gewerkt aan een solide vervange.© Foto Taco van der Eb

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.