Vier jaar cel voor man uit Leiden vanwege mensensmokkel

Maarten Bakker
Leiden

Leidenaar Q. A. (43) is vrijdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar vanwege behulpzaamheid bij mensensmokkel van vluchtelingen tussen Frankrijk en Engeland.

De rechtbank vindt bewezen dat hij in september 2019 een man en vrouw vanuit de Franse kustplaats Calais naar Leiden vervoerde, en ze daar in een hotel onderbracht. De volgende dag werden beide illegale vluchtelingen door de politie opgepakt in een hotel in Rotterdam. De vrouw had de oversteek naar Engeland willen maken, maar verdween later spoorloos uit een asielzoekerscentrum in Almere.

Lees ook: Zes jaar geëist tegen Leidenaar voor smokkel van mensen én sigaretten: ’Een industrie gebouwd op het leed van vluchtelingen’

Verder zou de Leidenaar A. drie andere mensensmokkelaars geholpen hebben met vervoer van een onbekend aantal andere vluchtelingen. Agenten vonden bovendien op zijn woonadres in Leiden 2500 pakken sigaretten die bedoeld waren voor de smokkel naar Engeland. Ook heeft A. een andere mensensmokkelaar, met wie hij een conflict had over 36 duizend euro, bedreigd. Hij zei tegen de man dat hij zijn vrouw en dochter zuur in het gezicht zou gooien en zou gaan verkrachten als hij het geld niet terug kreeg.

Eerder is de man al eens veroordeeld tot een celstraf van twee jaar vanwege vervoer van illegalen in een vrachtwagen. De verdachte ontkende op de zitting twee weken geleden dat hij zich opnieuw schuldig had gemaakt aan mensensmokkel. Hij zou de man en vrouw niet vanuit Calais de grens over gesmokkeld hebben, maar zou ze in Vlaardingen opgepikt hebben.

Maar de rechter noemde die verklaring vrijdag tijdens de uitspraak ’totaal onaannemelijk’. De straf van de rechtbank valt wel lager uit dan de zes jaar cel die het OM had geëist.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.